Binance moet boete van $10 miljard betalen wegens manipulatie

In een recente wending heeft Nigeria officieel aan Binance, ’s werelds grootste cryptocurrency exchange, gevraagd om een ​​forse boete van $10 miljard te betalen. Deze eis, zoals gemeld door de BBC, komt voort uit beschuldigingen dat Binance een cruciale rol heeft gespeeld bij de drastische devaluatie van de fiatvaluta van Nigeria.

De Naira, de valuta van Nigeria, heeft een aanzienlijke klap gekregen met een bijna 70% daling in waarde in de afgelopen maanden, een situatie die rechtstreeks aan Binance wordt toegeschreven door de Nigeriaanse regering.

Onder leiding van president Ahmed Tinubu beweert de Nigeriaanse regering dat Binance wisselkoersen heeft gemanipuleerd, waardoor niet alleen de Naira is gedestabiliseerd, maar ook illegale financiële activiteiten heeft vergemakkelijkt, waaronder witwassen, diefstal en fraude.

Met krachtig optreden heeft de regering gedurfde stappen genomen door twee top internationale leidinggevenden van Binance vast te houden voor onderzoek naar aanklachten in verband met witwassen en financiering van terroristen.

De Centrale Bank van Nigeria (CBN) wees erop dat er ongeveer $26 miljard door de Nigeriaanse activiteiten van Binance is gegaan, waarbij transacties betrokken waren die de CBN niet volledig kon traceren. Dit gebrek aan transparantie heeft twijfels opgeworpen over de betrouwbaarheid van cryptocurrency-transacties in het land, naast bestaande scepsis ten opzichte van de crypto-branche.

De juridische status van Binance in Nigeria voegt een extra laag van complexiteit toe. Volgens Bayo Onanuga, woordvoerder van president Bola Tinubu, hebben Binance en soortgelijke entiteiten nagelaten zich te registreren, zoals vereist door de Nigeriaanse wet. Dit probleem werd duidelijk nadat Nigeria zijn verbod op cryptocurrencies had opgeheven, onder de voorwaarde dat alle exploitanten behoorlijk geregistreerd moesten zijn.

Als reactie op de druk van de regering is Binance naar verluidt begonnen met samenwerken, door Naira-transacties van zijn platform te verwijderen en in gesprek te gaan om te voldoen aan de Nigeriaanse voorschriften. Hoewel dit wordt gezien als een positieve stap naar het oplossen van het geschil, blijven de uitkomst en duur van het lopende onderzoek onzeker.