Satoshi Nakamoto maakt zich zorgen over fiatvaluta’s, volgens recent ontdekte e-mails

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de maker van Bitcoin (BTC) al een gehele tijd bezorgd is over de devaluatie van fiatvaluta’s door centrale banken.

De reeks e-mails werd vrijgegeven door vroege Bitcoin-bijdrager Martti Malmi, die zei dat hij het niet prettig vond om zijn privécorrespondentie met Satoshi te delen, maar besloot dit te doen na getuige te zijn geweest in een rechtszaak in het Verenigd Koninkrijk, mogelijk met betrekking tot de zelfverklaarde BTC-maker Craig Wright.

In een e-mail aan Malmi benadrukt Satoshi het grootste gebrek van door de overheid uitgegeven valuta’s zoals de Amerikaanse dollar:

“Het fundamentele probleem met conventionele valuta is al het vertrouwen dat nodig is om het te laten werken. De centrale bank moet vertrouwd worden om de valuta niet te devalueren, maar de geschiedenis van fiatvaluta’s is vol met schendingen van dat vertrouwen.

Banken moeten worden vertrouwd om ons geld vast te houden en elektronisch over te maken, maar ze lenen het uit in golven van kredietbubbels met nauwelijks een fractie in reserve. We moeten ze vertrouwen met onze privacy, vertrouwen dat ze identiteitsdieven niet onze rekeningen laten leeghalen.”

Gegevens van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics tonen aan dat in 2021 de koopkracht van de Amerikaanse dollar met ongeveer 20% is afgenomen sinds 2010, rekening houdend met inflatie.

Satoshi zegt ook dat mensen door de geschiedenis heen altijd activa die een eindige voorraad hebben als geld hebben gebruikt. Hij merkt op dat de perceptie van mensen de waarde van een valuta meer drijft dan het gebruik ervan:

“Historisch gezien hebben mensen schaarse goederen als geld aangenomen, indien nodig gebruikmakend van wat voorhanden is, zoals schelpen of stenen. Elk heeft een kern van bruikbaarheid die hielp bij het opstarten van het proces, maar de monetaire waarde blijkt uiteindelijk veel meer te zijn dan alleen de functionele waarde.

De meeste waarde komt van de waarde die anderen erin plaatsen. Goud bijvoorbeeld is mooi, roest niet en is makkelijk te bewerken, maar het grootste deel van zijn waarde komt duidelijk niet daarvan. Messing is glanzend en lijkt qua kleur op goud. Het overgrote deel van het goud ligt ongebruikt in kluizen, in het bezit van overheden die niets geven om de schoonheid ervan.

Tot nu toe was er geen schaars goed dat over een communicatiekanaal kon worden verhandeld zonder een vertrouwde derde partij. Als er een wens is om een vorm van geld aan te nemen die over het internet kan worden verhandeld zonder een TTP (trusted third party), dan is dat nu mogelijk.”

Op het moment van schrijven wordt Bitcoin verhandeld voor $51,636, een stijging van ongeveer 1,127,931% sinds de eerste Bitcoin naar fiat-transactie in 2009, die werd uitgevoerd door Malmi zelf.