De dominantie van de Amerikaanse dollar komt ten einde, aldus financieel analist

Richard X. Bove, een vooraanstaande financieel analist met meer dan vijf decennia ervaring, heeft onlangs een opvallende verklaring afgelegd over de toekomst van de Amerikaanse dollar. Volgens een rapport van Rob Copeland voor The New York Times (NYT) dat op 27 januari werd gepubliceerd, deelde Bove, bekend om zijn eerlijke en vaak onconventionele standpunten, zijn inzichten over de Amerikaanse economie, de banksector en het lot van de Amerikaanse dollar in een interview na zijn aankondiging van pensionering.

Vanuit zijn thuiskantoor in de buurt van Tampa, uitte Bove een somber vooruitzicht voor de Amerikaanse economie. Zijn meest opmerkelijke bewering was dat “de dollar is afgelopen als ’s werelds reservevaluta.” Hij gelooft dat China klaar staat om de Amerikaanse economie in te halen, een visie die niet vaak wordt gedeeld door zijn collega’s, die hij bekritiseerde vanwege hun terughoudendheid om het mainstream financiële systeem uit te dagen.

Volgens het NYT-rapport is Bove gedurende zijn carrière een scherp waarnemer geweest van de banksector. Hij was getuige van de spaar- en leningscrisis en de daaropvolgende opkomst van banken, die hij beschreef als leidend tot de financiële crisis van 2008. Zijn standpunten zijn in de loop der tijd geëvolueerd, vooral na de regionale bankencrisis van afgelopen voorjaar.

Bove ziet nu de offshore-uitbesteding van de Amerikaanse productie als een belangrijke bedreiging voor de financiële sector en de dollar, waarbij hij betoogt dat dit steeds meer controle over de wereldeconomie geeft aan degenen die elders goederen produceren.

Het NYT-artikel gaf aan dat Bove’s carrière in financiële analyse begon voordat geldautomaten wijdverspreid werden gebruikt. Hij verwierf bekendheid in de late jaren 1970 als analist in de bouwsector voordat hij overstapte naar de grote financiën.

Bekend om zijn bereidheid om de status quo uit te dagen, deed Bove verschillende opmerkelijke voorspellingen, waaronder de instabiliteit van de huizenmarkt in 2005 en de verkeerd ingeschatte heropleving van grote banken na 2008.

Zijn boek uit 2013, “Guardians of Prosperity,” betoogde tevens tegen strenge reguleringen op grote banken, een standpunt dat hij sindsdien heeft heroverwogen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!