Edward Snowden steunt juridische verdediging Tornado Cash ontwikkelaars

Gisteren kondigde Storm op X zijn intentie aan om een campagne voor een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) te lanceren om fondsen te werven voor juridische vertegenwoordiging. Storm, een van de ontwikkelaars achter Tornado Cash, wordt geconfronteerd met aanklachten wegens witwassen door het Amerikaanse ministerie van Justitie, met een proces dat wordt verwacht in 2024. Een andere ontwikkelaar en mede-oprichter, Roman Semenov, staat ook onder aanklacht maar is niet gearresteerd.

Tornado Cash won aan populariteit als een toepassing voor het mengen van cryptocurrency-munten, waarmee gebruikers Ethereum anoniem konden verzenden en ontvangen, de op een na grootste digitale asset op basis van marktkapitalisatie. Echter, in 2022 verbood het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën Amerikanen om van de dienst gebruik te maken, waarbij werd beweerd dat criminelen het hadden misbruikt voor witwassen.

Als gevolg daarvan werden Storm en Semenov beschuldigd van het witwassen van meer dan $1 miljard aan criminele opbrengsten, wat leidde tot de arrestatie van ontwikkelaar Alexey Pertsev. De nieuw gestarte inzamelingscampagne stelt dat de arrestaties van de ontwikkelaars een directe aanval vormen op de open-source ontwikkelingsruimte en mogelijk ernstige gevolgen kunnen hebben voor degenen die code bijdragen aan openbare projecten.

Storm uitte zijn bezorgdheid over de impact op zijn leven: “2024 is het jaar dat de rest van mijn leven zal bepalen. Eerlijk gezegd ben ik bang. Maar ik hoop ook dat deze gemeenschap met passie geeft. Doneer alsjeblieft voor mijn juridische verdediging.”

Snowden keurt juridische verdediging Tornado Cash ontwikkelaar goed In een retweet keurde Snowden de oproep om steun van Roman Storm goed en zei: “Als je kunt helpen, help dan alsjeblieft. Privacy is geen misdaad.”

Snowden, die sinds 2013 in ballingschap in Rusland verblijft nadat hij werd beschuldigd van spionage door de Amerikaanse overheid, heeft altijd gepleit voor privacy en cryptocurrencies. Vorig jaar bekritiseerde Snowden de opgelegde sancties op Tornado Cash en beschreef ze als “diep illiberaal en diep autoritair.”

Snowden, die een rol speelde bij het creëren van de privacymunt Zcash, heeft consequent benadrukt hoe belangrijk het is om cryptocurrencies te gebruiken voor privacy in plaats van alleen als investeringsinstrumenten. Hoewel hij de pseudonieme aard van Bitcoin erkent, heeft hij ook gewezen op de uitdagingen op het gebied van privacy, waarbij wordt opgemerkt dat hoewel de identiteit van gebruikers niet wordt vastgelegd op de blockchain, elke transactie traceerbaar is.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!