Miljardair Palihapitiya voorspelt rally met $6 biljoen aan nieuwe inzet

De miljardair durfkapitalist Chamath Palihapitiya heeft gezegd dat de markten klaar zijn voor een sterke opleving nu een overvloed aan kapitaal op zoek is naar een nieuw onderkomen. In een nieuwe aflevering van de All-In Podcast zei de miljardair dat het macrobeeld positief begint te worden voor de Verenigde Staten.

De oprichter van Social Capital keek eerst naar de consumentenprijsindex (CPI), dat de inflatie in het land in de loop van de tijd volgt. Volgens Palihapitiya begint de CPI af te vlakken, wat aangeeft dat hoge inflatiecijfers verleden tijd zijn. Hij zei het volgende:

“We bevinden ons echt op een goede plek wat betreft inflatie. Als je nadenkt over wat er in de komende zes maanden gaat gebeuren, zit het grotendeels in de tas… Er is een vertragend effect op een handvol [CPI]-componenten, met name huur, en wanneer je ze in dit inflatiepercentage verwerkt, zul je zien dat het heel snel omslaat.

Dus we weten dat de inflatie daalt. Het gaat nog meer dalen.”

Palihapitiya keek vervolgens naar de hoeveelheid kapitaal die zich heeft opgehoopt in geldmarktfondsen. Volgens de durfkapitalist zou er triljoenen dollars aan kapitaal uit geldmarktfondsen kunnen worden verplaatst en naar de aandelenmarkt stromen om hogere winsten na te streven. Hij gaf hierover aan:

“Ik denk dat de opstelling in feite als volgt is. Er is minder geld in het systeem. Dat is positief.

Er is meer geld aan de zijlijn… Kijk naar de hoeveelheid geld in geldmarktfondsen – 6 biljoen dollar en groeiende, dus dat is een zeer positief teken dat geld een thuis zal moeten vinden…

Dat zijn dus triljoenen dollars die ingezet moeten worden… Nu voer je renteverlagingen in en dat is een echt versnellend middel. Waarschijnlijk betekent dit dat de markten het behoorlijk goed zullen doen, met name de aandelenmarkten.”

Palihapitiya sloot zijn analyse af door te zeggen dat hij optimistisch is over de vooruitzichten van de Amerikaanse economie, met de Federal Reserve die van plan is de rente halverwege 2024 te verlagen.

“Inflatie is grotendeels verleden tijd. De rente zal halverwege het jaar worden verlaagd. Het ziet ernaar uit dat de economie een zachte landing zal maken. Dat is eigenlijk zeer gunstig voor de zittende president. Het is ook goed voor aandelen. Het is goed voor ons… Ik denk dat we een fundamentele verandering hebben doorgemaakt.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!