FTX betaald de Chinese overheid $100 om bevroren activa vrij te geven

Tijdens haar getuigenis in de rechtbank op woensdag onthulde voormalig CEO van Alameda Research, Caroline Ellison, gedetailleerde informatie over verschillende financiële misdaden die ze beging samen met haar voormalige vriend, Sam Bankman-Fried, terwijl ze bij FTX werkte.

Naast het verduisteren van geld van FTX-klanten beweerde Ellison dat FTX een omkoopsom van $100 miljoen aan de Chinese overheid heeft betaald om een aanzienlijke hoeveelheid bevroren activa vrij te geven.

Omkoping door FTX

Volgens een samenvatting verstrekt door Inner City Press op woensdag, heeft Alameda toevlucht genomen tot omkoping nadat alternatieve methoden om fondsen terug te krijgen hadden gefaald.

“We probeerden een advocaat in te huren. Het werkte niet,” zei Ellison. “We gebruikten de rekeningen van andere mensen. Ryan Salame vertelde me dat. Maar dat werkte ook niet.”

In plaats daarvan smeedde de beurs een complot met twee Chinese individuen die nauwe banden hadden met de Chinese overheid. Een van deze personen, David Ma, informeerde destijds het FTX-management dat hij een methode had om hun $1 miljard aan in beslag genomen geld vrij te maken als onderdeel van een onderzoek naar witwassen. Ondanks enig bezwaar was Bankman-Fried vastberaden om Ma’s methode te gebruiken.

Ellison wist destijds niet wie de ontvanger zou zijn en legde uit hoe Sam vertelde dat Ma een manier had gevonden om hun rekeningen te deblokkeren, als ze $100 miljoen naar een bepaalde cryptoadressen zouden sturen.

In eerste instantie had het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) Bankman-Fried aangeklaagd voor het omkopen van Chinese overheidsfunctionarissen met een bedrag van $40 miljoen. Bovendien waren er aanklachten ingediend wegens schendingen van de campagnefinancieringswetten in de Verenigde Staten. Echter, op basis van verdragsverplichtingen met de Bahama’s werden beide aanklachten later ingetrokken.

Mediaoptreden van SBF

Ellison getuigde ook dat ze een lijst had opgesteld met de naam “Dingen waar Sam zich druk over maakt,” die ze “vaak bijwerkte.” Hierop stonden belangrijke details over enkele van Bankman-Fried’s andere drijfveren, waaronder de aankoop van Snapchat en “het aandringen op strenger toezicht op Binance.”

Ellison onthulde dat Sam Bankman-Fried investeringen had in de mediasite Semafor, en dat hij ook overwoog om in Vox en Forbes te investeren.

Ze merkte ook op dat hij frequent samenzat met Michael Lewis, de auteur van “The Big Short”, met wie hij zijn imago als een excentrieke oprichter aan het cultiveren was. Zijn opzettelijk slordige kapsel en de keuze om in een Toyota Corolla te rijden, maakten deel uit van deze inspanning.

Naast zijn mediaactiviteiten, benadrukte Ellison dat Alameda bewuste stappen ondernam om het beeld van stabiliteit te creëren voor de crediteuren van de handelsdesk.

In juni 2022 riep het institutionele crypto-handelsbedrijf Genesis een lening van $400 miljoen terug van Alameda en verzocht ook om een bijgewerkte weergave van de balans van Alameda. Op dat moment had Alameda al $10 miljard van FTX-klanten geleend via een enorme kredietlijn, en Bankman-Fried was terughoudend om de waarheid te onthullen.

SBF vroeg Ellison om alternatieve manieren te bedenken om de informatie te presenten en zo de zaken op balans te kunnen verbergen. Uiteindelijk produceerde Ellison zeven verschillende versies van hun balans om aan Genesis te tonen, waaruit Bankman-Fried een versie koos die hun tekort van $9,9 miljard niet onthulde.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!