Kan Gary Wang de onschuld van SBF in het FTX-proces bewijzen?

In een indiening op maandag is onthuld dat de advocaten van Sam Bankman-Fried (SBF) de rechtbank hebben benaderd om hen toe te staan te vertrouwen op de getuigenis van Gary Wang, medeoprichter van FTX, in het lopende proces. Dit om de beweringen te weerleggen dat Bankman-Fried zich schuldig heeft gemaakt aan frauduleuze handelingen. De advocaten willen dit bewijs inzetten om de beschuldigingen van witwassen tegen Bankman-Fried te ontkrachten.

Gary Wang heeft tegenover de openbare aanklagers verklaard dat hij vertrouwde op juridisch advies bij het verkrijgen van een lening van ongeveer $200-300 miljoen van het hedgefonds Alameda Research. Deze lening gebruikte hij voor venture-investeringen namens FTX en om een huis op de Bahama’s aan te schaffen. Daarnaast heeft Wang de betrokkenheid van FTX-advocaten genoemd bij de structurering en uitvoering van de leningen, waarvan Bankman-Fried op de hoogte was.

In de indiening stond vermeld dat Wang verklaarde dat zijn vertrouwen in de betrokkenheid van de advocaten hem geen reden gaf om argwaan te koesteren. Hij gaf aan dat hij “niet dacht dat de leningen bedoeld waren om de herkomst van het geld van Alameda te verbergen, en hij verwachtte niet dat de advocaten hem zouden adviseren om iets te ondertekenen dat in strijd was met de wet.”

De advocaten van Bankman-Fried argumenteren dat de getuigenis van Wang het begrip van Bankman-Fried bevestigt dat de leningen niet ongepast waren. Daarnaast willen ze het bewijs gebruiken om de schuld die aan de oprichter wordt toegeschreven voor de transacties tussen FTX en Alameda Research te rechtvaardigen. De indiening voegde eraan toe:

“De heer Wang’s begrip dat dit daadwerkelijke leningen waren – gestructureerd door advocaten en vastgelegd in formele schuldbekentenissen die werkelijke verplichtingen tot rentebetaling oplegden – is relevant om de afleiding te weerleggen dat dit eenvoudigweg schijnleningen waren die door de heer Bankman-Fried waren geregisseerd om de herkomst van de fondsen te verbergen.”

Echter, voordat deze indiening werd gedaan, had rechter Lewis Kaplan al beslist dat Bankman-Fried de schuld niet op zijn advocaten kon afschuiven. Hij voegde eraan toe dat de argumenten over het juridisch advies de jury in verwarring zouden kunnen brengen of bevooroordeeld zouden kunnen maken.

Gary Wang verscheen vorige week donderdag voor de rechtbank, waar hij sprak over ongepaste transacties binnen het ter ziele gegane FTX. Zijn getuigenis gaat vandaag verder voordat de aanklagers hun belangrijkste getuige – Caroline Ellison, voormalig hoofd van Alameda Research – introduceren. Zowel Wang als Ellison hebben schuld bekend aan de aanklachten en werken samen met onderzoekers.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!