Onderzoek: $7 miljard witgewassen met cryptocurrencies

Cryptocurrency-analysebedrijf Elliptic heeft onthuld dat een recordbedrag van 7 miljard dollar is witgewassen door cross-chain criminaliteit, een methode waarbij cryptocurrencies snel tussen verschillende tokens of blockchains worden uitgewisseld om hun criminele oorsprong te verhullen.

Uit het laatste ‘State of Cross-Chain Crime’-rapport van Elliptic blijkt dat cross-chain crime hard op weg is de voorkeursmethode voor het witwassen van geld te worden voor een reeks cybercriminaliteit, waaronder fraude en cryptodiefstallen. Dit komt omdat strafrechtelijke sancties zich blijven richten op traditionele manieren om geld te verbergen.

Het nieuwe onderzoek komt een jaar na Elliptic’s eerste ‘State of Cross-Chain Crime’-rapport, waaruit bleek dat 4,1 miljard dollar aan illegale of risicovolle fondsen werd witgewassen via gedecentraliseerde beurzen (DEX’s), cross-chain bridges en cryptocurrency-beurzen.

Destijds werd geschat dat dit cijfer zou stijgen tot 6,5 miljard dollar tegen eind 2023 en tot 10,5 miljard dollar tegen 2025. Uit het laatste cijfer van 7 miljard dollar blijkt echter dat de grensoverschrijdende criminaliteit sneller toeneemt dan verwacht.

Er zijn verschillende redenen waarom grensoverschrijdende criminaliteit toeneemt. Ten eerste worden andere cryptocurrencies dan Bitcoin (BTC) steeds populairder onder criminelen vanwege hun kenmerken zoals anonimiteit (privacymunten zoals Monero) of prijsstabiliteit, omdat ze gekoppeld zijn aan door de overheid gesteunde valuta (stablecoins zoals USDT of DAI).

De grootste toename van cross-chain misdaden is te zien op het gebied van crypto-diefstallen, oplichting, piramide-schemes en illegaal witwassen gepleegd door de Noord-Koreaanse Lazarus Group. Deze grote cybercriminele organisatie alleen al is verantwoordelijk voor ongeveer 1/7 van alle cross-chain misdaden die door Elliptic worden opgespoord en heeft via deze methoden meer dan 900 miljoen dollar witgewassen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!