De European Securities and Markets Authority (ESMA), de marktregulator van de Europese Unie, heeft op 5 oktober een tweede raadplegingsdocument uitgebracht over de voorschriften inzake markten voor crypto-activa (MiCA).
In het 307 pagina’s tellende document vraagt de ESMA input van belanghebbenden over vijf aspecten van MiCA, waaronder duurzaamheidsindicatoren voor gedistribueerde grootboeken, bekendmaking van interne informatie, technische vereisten voor witboeken, maatregelen voor handelstransparantie en het bijhouden van gegevens voor aanbieders van crypto-activadiensten (CASPs).
Onder de duurzaamheidsindicatoren telt de Autoriteit kwantitatieve metingen van energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen en de productie van afval, samen met een kwalitatieve verklaring over de impact van het gebruik van apparatuur door blockchain-netwerknodes op natuurlijke hulpbronnen.
Wat betreft transparantie na de handel stelt de ESMA voor dat CASPs rapporteren over de datum en tijd van de handel en publicatie, identificatie van het crypto-activum, prijsinformatie, hoeveelheid, uitvoeringsplaats en transactie-ID.
De ESMA suggereert ook dat CASPs de transactiegegevens mogen opslaan in “het formaat dat zij het meest geschikt achten,” mits ze in staat zijn om het in een gespecificeerd formaat om te zetten wanneer de autoriteiten erom vragen.
De toezichthouder zal een definitief rapport publiceren op basis van ontvangen feedback en de ontwerptechnische normen voorleggen aan de Europese Commissie tegen 30 juni 2024. Echter, daarvoor zal zij ook nog een derde raadplegingspakket publiceren in het eerste kwartaal van 2024.
De ESMA publiceerde het vorige raadplegingsdocument in juli. Hierin stelde de ESMA voor dat de crypto-bedrijven die onder MiCA zouden worden geregistreerd, nog steeds aanvullende informatie moeten verstrekken in de vorm van meldingen aan de nationale bevoegde autoriteiten (NCA’s) van het land waarin zij geregistreerd zouden worden.