DNB lanceert samen met het BIS project Atlas om transacties te volgen

Het BIS Innovation Hub Eurosystem Centre, De Nederlandsche Bank (DNB) en de Deutsche Bundesbank hebben Project Atlas gelanceerd. Dit project heeft tot doel centrale banken en financiële toezichthouders een grondig inzicht te verschaffen in de crypto-markt.

Project Atlas verzamelt informatie uit meerdere bronnen, waaronder off-chain data van verschillende crypto-exchanges en on-chain data van openbare blockchains via nodes. Dit stelt centrale banken in staat om goed geïnformeerd te zijn over de markt. Daarnaast houdt het platform crypto-transacties bij op verschillende locaties binnen het Bitcoin-netwerk. Het project verklaarde het volgende:

“Hoewel relatief klein in vergelijking met het totale on-chain netwerkverkeer, zijn geïdentificeerde stromen tussen crypto-exchanges economisch significant en substantieel,” “De resultaten van Project Atlas kunnen dienen als een startpunt voor voorlopige beoordelingen en kunnen de opstelling van rapportage-vereisten en regulering van actoren op de crypto-markt informeren.”

Centrale banken zijn al enige tijd op zoek naar beter inzicht en kennis over de crypto-markt. Het BIS kwam voor het eerst met het idee van een platform voor cryptocurrency-marktinformatie in juni 2022.

Na de FTX-crisis hebben centrale banken het belang en de gevaren van ongereguleerde activa en actoren op de markten benadrukt. De verstrekte informatie laat zien dat crypto-gegevens gemanipuleerd of vertekend kunnen worden.

De crypto-branche is de afgelopen jaren gegroeid, wat toezichthouders heeft aangezet tot snelle reacties. Regelgeving die verschillende aspecten zoals belastingen, financiën en naleving behandelt, is ook uitgebracht.

In Europa is het MiCA-kader geïntroduceerd om crypto-bedrijven te reguleren. Het schrijft naleving voor voor entiteiten die diensten aanbieden zoals bewaring, handel of portefeuillebeheer in de regio.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!