Een nieuw wetsvoorstel in de Verenigde Staten heeft tot doel om van cryptocurrency-dienstverleners te eisen dat zij alle blockchain-transacties melden aan een overheidsopslagplaats. Op 28 september introduceerde de Amerikaanse Democratische vertegenwoordiger Don Beyer namelijk de “Wet inzake rapportage van off-chain digitale grondstoftransacties,” waarbij handelsplatforms worden verplicht om alle transacties te melden aan een opslagplaats die is geregistreerd bij de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).
De nieuwe wetgeving heeft als doel cryptocurrency-investeerders te beschermen tegen geschillen, manipulatie of fraude die mogelijk voortkomen uit transacties die buiten de blockchain plaatsvinden, ofwel transacties die zich buiten het blockchain-netwerk afspelen. In tegenstelling tot on-chain transacties worden off-chain cryptotransacties niet direct vastgelegd op een blockchain, maar worden ze verwerkt via secundaire lagen, wat enige moeilijkheden met zich meebrengt bij het volgen ervan.
Met de opkomst van handelsplatforms en de wens om transactietijden te verkorten en kosten te verlagen, vinden duizenden transacties “off-chain” plaats en worden ze niet geregistreerd op de openbaar zichtbare blockchain, aldus de aankondiging. Beyer schreef het volgende:
“Helaas kan de interne registratie bij deze particuliere entiteiten sterk variëren, wat investeerders en consumenten kwetsbaar kan maken voor fraude en manipulatie.”
“Dit wetsvoorstel is een gezonde maatregel om enige transparantie en vertrouwen te herstellen in de markt voor digitale activa.”
Volgens het wetsvoorstel zullen crypto-dienstverleners worden verplicht om alle off-chain transacties binnen 24 uur te melden aan een door de CFTC geregistreerde handelsopslagplaats. De aankondiging merkt op dat de eisen vergelijkbaar zijn met de regels voor “vrijwel alle effecten- en swaptransacties.”
Amerikaanse wetgevers hebben de laatste tijd veel aandacht besteed aan cryptocurrency-regelgeving. In september voegden negen Amerikaanse senatoren hun steun toe aan de Digital Asset Anti-Money Laundering Act van senator Elizabeth Warren. In zijn huidige vorm, opnieuw geïntroduceerd in juli 2023, heeft de wet tot doel strenger op te treden tegen niet-custodiale digitale portefeuilles en Bank Secrecy Act-verantwoordelijkheden uit te breiden, naast andere juridische maatregelen om het illegale gebruik van digitaal geld te bestrijden.