Twee BRICS-landen dumpen Amerikaanse staatsobligaties

De twee BRICS-landen China en Saoedi-Arabië zijn naar verluidt bezig met het dumpen van enorme hoeveelheden Amerikaanse staatsobligaties, ter waarde van honderden miljarden dollars.

Uit nieuwe cijfers van het ministerie van Financiën blijkt dat China zijn Amerikaanse staatsobligaties heeft teruggeschroefd van 938,8 miljard dollar in juni 2022 naar 835,4 miljard dollar in juni 2023 – een daling van ongeveer 103,4 miljard dollar in slechts twaalf maanden.

Hoewel China het afgelopen jaar Amerikaanse staatsobligaties heeft gedumpt, is het land nog steeds een van de grootste crediteuren van de Verenigde Staten, na de Japanse bezittingen van 1,105 biljoen dollar.

Wat het nieuwe BRICS-lid Saoedi-Arabië betreft, heeft het land uit het Midden-Oosten zijn Amerikaanse schulden in dezelfde periode met 11,1 miljard dollar teruggebracht van 119,2 miljard naar 108,1 miljard dollar.

De daling van de beleggingen in Amerikaanse obligaties van de twee BRICS-landen is een nieuw teken van verzet tegen de hegemonie van de Amerikaanse dollar. Tevens gaf Bloombergs belangrijkste opkomende-markteneconoom, Ziad Daoud, aan dat de overstap van Saoedi-Arabië naar risicovollere activa de rentetarieven van de Federal Reserve zou kunnen beïnvloeden. Hij zei het volgende:

“In eigen land betekenen hogere risico’s potentiële verliezen voor het koninkrijk. Wereldwijd zou de herverdeling van Saoedische rijkdommen kunnen resulteren in hogere Amerikaanse rentetarieven.”

Terwijl China en Saoedi-Arabië Amerikaanse staatsobligaties hebben verkocht, hebben andere BRICS-landen hun bezit vergroot. Zo verzamelde India tussen juni 2022 en juni 2023 voor 26,6 miljard dollar aan Amerikaanse schuldbewijzen. Daarnaast voegde de Verenigde Arabische Emiraten en Brazilië gedurende de periode van twaalf maanden respectievelijk 25,1 miljard en 1,3 miljard dollar toe aan hun Amerikaanse staatsobligaties.

De interesse van andere landen om zich bij de BRICS-landen te voegen blijft toenemen. Afgelopen maand – tijdens de driedaagse top in Johannesburg, Zuid-Afrika, werd namelijk duidelijk dat meer dan 40 landen hun interesse getoond hebben om zich bij de BRICS aan te sluiten, variërend van Iran tot Argentinië.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!