Interesse toetreding BRICS blijft stijgen

Zuid-Afrika’s hoogste diplomaat verantwoordelijk voor BRICS-relaties heeft onthuld dat meer dan 40 landen geïnteresseerd zijn om toe te treden tot de economische blok. Onder hen hebben 22 landen officieel een aanvraag ingediend voor het lidmaatschap. Hij gelooft dat de BRICS-groep zou kunnen uitbreiden en meer dan 50 landen zou kunnen omvatten.

De BRICS-groep trekt meer dan 40 landen aan

Anil Sooklal, Zuid-Afrika’s hoogste diplomaat belast met BRICS-relaties, en functionarissen van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deelden de nieuwste statistieken over BRICS-lidmaatschapsaanvragen tijdens een persconferentie in Johannesburg op donderdag. Zuid-Afrika zal de BRICS-top van dit jaar organiseren. De economische blok bestaat uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

Sooklal onthulde dat 22 landen officieel hebben gevraagd om toe te treden tot de BRICS. Hij werd ook geciteerd door Reuters waarin hij zei:

“Er is een gelijk aantal landen dat informeel interesse heeft getoond om lid te worden van de BRICS (inclusief) alle belangrijke landen in de mondiale zuidelijke regio.”

Welke landen tonen interesse?

Landen die geïnteresseerd zijn om toe te treden tot de BRICS zijn onder andere Argentinië, Iran, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Cuba, de Democratische Republiek Congo, Comoren, Gabon en Kazachstan.

De BRICS-leiders-top zal plaatsvinden van 22 tot 24 augustus in Johannesburg, waarbij een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda de discussie zal zijn over de uitbreiding van BRICS. De Russische president Vladimir Poetin zal echter niet persoonlijk aanwezig zijn.

Op dinsdag benadrukte Sooklal de snelle uitbreiding van de BRICS-bloc. De diplomaat werd geciteerd door het nieuwsportaal IOL waarin hij zei:

“Met de uitbreiding van BRICS kan het uitgroeien tot meer dan 50 landen.”

Een van de onderwerpen die wereldwijd aandacht heeft getrokken, is de voorgestelde gemeenschappelijke BRICS-valuta. Het Russische nieuwsportaal RT beweerde onlangs dat de BRICS-landen een door goud gedekte valuta lanceren die op de top in augustus zal worden aangekondigd. Leslie Maasdorp, vicepresident en financieel directeur van de New Development Bank, ook wel bekend als de BRICS-bank, heeft echter benadrukt dat BRICS geen onmiddellijk plan heeft om een gemeenschappelijke valuta te creëren om de dominantie van de Amerikaanse dollar uit te dagen.

Volgens IOL staat het onderwerp van de BRICS-valuta niet op de topagenda. Hij verklaarde verder:

“We zullen verder uitbreiden over het idee van een verdere interactie in de handel in lokale valuta’s. Landen willen meer flexibiliteit en minder afhankelijkheid van de dollar.”

De president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, verklaarde in juni dat hij van plan is het vraagstuk van de de-dollarisatie ter sprake te brengen op de top. Hij heeft zich uitgesproken voor het feit dat landen de Amerikaanse dollar in de wereldhandel moeten laten vallen en in plaats daarvan hun nationale valuta moeten gebruiken. De Braziliaanse leider heeft ook steun uitgesproken voor de creatie van een gemeenschappelijke BRICS-valuta.