De Zuid-Koreaanse centrale bank heeft haar Rapport over Betalings- en Afwikkelingssystemen voor 2022 gepubliceerd. Het toezicht op de systemen is succesvol uitgevoerd, aldus het rapport van de Bank of Korea. Daarnaast bereidt de bank zich voor op een toekomst met centrale bank digitale valuta (CBDC) en bespreekt het breed de regulering van stablecoins.
Het BOK-Wire+ snelle betalingssysteem zal worden opgewaardeerd naar een real-time bruto-afwikkelingssysteem (RTGS) en heeft de ISO 20022-standaard aangenomen, die naar verwachting in 2028 zal worden geïmplementeerd, zo meldt het rapport. De bank zal ook het toezicht op betalingsservices van grote technologiebedrijven vergroten en haar capaciteiten opbouwen om te reageren op operationele IT-risico’s.
De BOK heeft haar voorbereidingen voortgezet voor de mogelijke introductie van een CBDC, wat onder meer het onderzoeken van het gebruik van smart contracts, offline betalingen met near-field communications en grensoverschrijdende betalingen omvatte. De bank heeft 14 banken en het Zuid-Koreaanse Financial Telecommunications and Clearings Institute verbonden met haar gesimuleerde CBDC-systeem voor de tweede helft van het jaar om de werking ervan te verifiëren.
Het systeem verwerkte 2000 transacties per seconde. Dat cijfer is hoger dan de meeste binnenlandse betalingssystemen, merkt het rapport op, maar het systeem vertraagde toen het zijn capaciteit bereikte, dus verdere verbeteringen zijn nodig.
De bank probeerde een zero-knowledge proof protocol te gebruiken om CBDC-transacties te wissen om hun privacy te verbeteren. Dat stelde het in staat om de wallet-adressen en het betaalbedrag van de transactie te verbergen, maar het vertraagde de verwerkingssnelheid aanzienlijk en de veiligheidsimplicaties van een zkCBDC zijn niet onderzocht. Het zei ook te overwegen homomorfe encryptie te gebruiken.
De BOK zal het onderzoek naar CBDC intensiveren, met plannen om CBDC-gebaseerde getokeniseerde deposito’s te onderzoeken en de reikwijdte van het onderzoek uit te breiden met de banken en het clearinginstituut. Het zei:
“Een belangrijk aandachtspunt van het onderzoek van de BOK zal zijn het identificeren van een CBDC-bedrijfsmodel met minimale negatieve effecten op de stabiliteit van het financiële systeem en op de effectiviteit van het monetair beleid.”
Het rapport vermeldde concrete voortgang op het gebied van regulering van crypto-activa in het land met de introductie van de Framework Act on Digital Assets Act, maar het regelgevingskader is nog te onvolledig om betalingen in cryptocurrencies toe te staan. De bank is ook betrokken bij discussies over stablecoins, zo staat herhaaldelijk vermeld.