Circle CEO waarschuwt dat besmettingsrisico’s niet voorbij zijn na USDC-depeg

De CEO van Circle, Jeremy Allaire, gelooft dat de risico’s voor het bankwezen niet volledig zijn verdwenen, dagen nadat de Amerikaanse federale overheid is ingesprongen om depositohouders van de nu ingestorte Silicon Valley Bank te beschermen. Hij gaf in een nieuw interview met CNBC aan dat besmettingsrisico’s nog steeds aanwezig zijn. Hij zei:

“Gelukkig was de weg die de federale overheid nam, naar mijn mening de juiste weg. Zoals we hebben gezien, lijken de risico’s op besmetting, de risico’s op een bredere fallout in het financiële systeem systemisch te zijn geweest. En ik denk dat president Biden en [Amerikaanse minister van Financiën] minister [Janet] Yellen, etc. daar een goede reeks beslissingen hebben genomen. Ik denk niet dat die risico’s op dit punt volledig zijn verdwenen.”

De CEO van de uitgever van de USD Coin (USDC) stablecoin zegt dat Circle zichzelf beschermt door de deposito’s die in banken worden aangehouden te verminderen. Hij voegde toe:

“De belangrijkste voorzorgsmaatregelen vanuit ons perspectief zijn ervoor zorgen dat we zo min mogelijk blootstelling hebben aan ingebed risico in het fractionele reserve banksysteem, focussen op bewaarders die geen significante risico’s nemen met cashbewaring.

En natuurlijk hebben we deze stap gezet met dagelijkse transparantie in de korte termijn schuldbewijzen in het Circle Reserve-fonds.”

De val van Silicon Valley Bank zorgde tijdelijk voor de ontkoppeling van USDC gedurende het weekend, te midden van onthullingen dat Circle miljarden had in de financiële gigant. Terwijl hij verwijst naar het feit dat het snelle tempo van renteverhogingen door de Federal Reserve bijdroeg aan de val van Silicon Valley Bank, zegt Allaire dat de ineenstorting als een verrassing kwam. Hij gaf het onderstaande aan:

“Ik denk dat dit ook terugkomt op de vraag of het [monetaire beleid] aanscherpen werkt? Het is één manier om het te vragen, het aanscherpen van stijgende rentetarieven. Hebben de beleidsmakers zelf een fout gemaakt in termen van wat dat gaat doen in termen van de lange obligatieduur die sommige van deze financiële instellingen aanhouden?”

Naar verluidt heeft Silicon Valley Bank een verlies geleden van $1,8 miljard na de verkoop van obligaties onder de nominale waarde.