Elon Musk gaat concurrentie aan met ChatGPT

De bekende miljardair en CEO van bedrijven als Twitter, Tesla en SpaceX, Elon Musk, heeft de afgelopen weken naar verluidt professionals op het gebied van kunstmatige intelligentie verzameld voor de bouw van een nieuw ​​alternatief voor ChatGPT, de spraakmakende chatbot ontwikkeld door de startup OpenAI, volgens bronnen met directe kennis van de zaak.

Er kwam tevens naar buiten dat Musk nog niet klaar is met het verzamelen van zijn sterrenteam. Volgens het rapport heeft de miljardair momenteel zijn zinnen gezet op Igor Babushkin, die onlangs de DeepMind Artificial Intelligence-eenheid van Alphabet, het moederbedrijf van Google, verliet.

ChatGPT krijgt concurrentie

Musk was mede-oprichter van OpenAI in 2015 met Sam Altman, de president van startup-accelerator Y Combinator, om de ontwikkeling van kunstmatige-intelligentietechnologie te volgen.

Musk, die zijn relatie met OpenAI heeft verbroken, gaf commentaar op ChatGPT en beschreef het als “eng goed”. De chatbot kan onder andere poëzie maken, kookhandleidingen schrijven en zelfs coderen op commando.

ChatGPT vergaarde meer dan 100 miljoen gebruikers in minder dan twee maanden na zijn debuut. Daarnaast heeft het meer dan 13 miljoen dagelijkse bezoekers, en het aantal blijft nog steeds groeien.

De chatbot werd daardoor een van de snelst groeiende consumententoepassingen. Na de gevaren van AI te hebben benadrukt, lijkt Musk erop gebrand om een ​​AI te ontwikkelen die het opneemt tegen ChatGPT.

Waarom de miljardair OpenAI bekritiseert

In de afgelopen maanden heeft de miljardair OpenAI regelmatig bekritiseerd vanwege het toevoegen van filters die ChatGPT ervan weerhouden materiaal te genereren dat gebruikers zou kunnen beledigen.

Elon Musk merkte in 2022 op dat het werk van OpenAI een voorbeeld was van “het trainen van AI om woke te zijn”. Zijn opmerkingen suggereren dat een alternatieve chatbot minder beperkingen zou hebben op controversiële kwesties dan ChatGPT en een onlangs aangekondigde Microsoft-chatbot met een vergelijkbare functie.

Zoals het er nu uitziet, is de conventionele wijsheid dat ChatGPT diep bevooroordeeld is omdat het is “getraind” op woke content. Hier was Musk zeer kritisch over omdat hij ervan overtuigd is dat elke kunstmatige intelligentie moet worden geleerd om zo politiek en sociaal onbevooroordeeld mogelijk te zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!