AirDAO: ‘S Werelds eerste volledig geïntegreerde layer-1-blockchain

De cryptocurrency-industrie heeft sinds de oprichting van Ethereum (ETH) een sterke stijging gezien in het aantal tokens en de daarbij horende, verschillende use-cases. Ongeveer vijf jaar verder heeft dit geleid tot een divers spectrum aan sectoren binnen de industrie. Gedecentraliseerde financiën, of DeFi in het kort, is één van de sectoren waar hype rondom ontstond in de zomer van 2020, wat ook wel DeFi-zomer werd genoemd.

Sindsdien hebben de meeste protocollen binnen DeFi het moeilijk ondanks de sterke use-case en de innovatie die het de traditionele financiële markten kan bieden. Een veel genoemd argument is dat het voor veel retailinvesteerders verwarrend kan werken. Er zijn immers talloze blockchains, swapprotocollen, bridges en staking-programma’s. Terwijl het voor de huidige gebruikers al lastig genoeg blijft, zorgt de moeilijkheidsgraad er tegelijkertijd voor dat de toegankelijkheid van potentiële nieuwe gebruikers laag is.

AirDAO erkent de bovenstaande problemen in de DeFi-sector en heeft daarom een dashboard gecreëerd waarmee tokens op een snelle, veilige en betaalbare Layer-1 blockchain kunnen worden geswapt, ingezet of overbrugt. In deze review wordt er dieper ingegaan op de mogelijkheden die AirDAO met zich meebrengt, op welke manier de gebruiksvriendelijkheid is verbeterd en wordt de technische informatie uiteengezet.

Welke diensten biedt AirDAO aan?

AirDAO is een progressieve gedecentraliseerde Autonome organisatie (DAO) dat voorheen bekend stond als het Ambrosus Ecosysteem. De DAO zorgt voor de governance van de AirDAO Layer-1 blockchain (AMB) zodat crypto toegankelijk wordt voor iedereen. Om dit te kunnen bewerkstelligen wordt er nauw samengewerkt met enkele andere grote spelers in de DeFi-sector. Het nog jonge project levert momenteel de volgende diensten:

Dashboard

Het dashboard is het product waar alle andere diensten van AirDAO omheen draaien. Het acteert als het belangrijkste knooppunt waarbij alle ecosysteem producten en hun subdomeinen makkelijk te bereiken zijn via directe links. De gebruiker kan op het dashboard een serie kaarten zien die de verschillende producten beschrijven. Bovendien dient het dashboard als primair knooppunt tussen de verschillende AirDAO Layer-1 en Layer-2 ecosystemen.

(overzichtelijke foto van het dashboard)

AirDAO Network

Het dashboard werkt samen met alle andere producten en diensten op het AirDAO Network. Dit is een betaalbare, snelle en veilige Layer-1 blockchain met inmiddels meer dan 160 wereldwijde validators. Sommige blockchains die kiezen voor snelheid hebben echter moeite met het online houden van de blockchain en daarmee ook het handhaven van de veiligheid, zoals bij Solana (SOL) het geval was in 2022. Het AirDAO Network heeft hier geen problemen mee aangezien sinds de lancering van het mainnet in 2019, de blockchain nul inbreuken op de beveiliging heeft meegemaakt en een uptime heeft van 100%.

Daarnaast is de AirDAO blockchain compatibel met de Ethereum Virtual Machine (EVM). Dit zorgt ervoor dat gedecentraliseerde applicaties (dApps) op Ethereum of andere EVM-compitabele blockchains makkelijk met elkaar kunnen communiceren. Bovendien kunnen ontwikkelaars dApps testen op Ethereum voordat de applicatie wordt gemigreerd naar een andere blockchain. Ook kan AirDAO blockchain worden ingezet voor gedecentraliseerde data-opslag. Het unieke systeem verzamelt en uploadt datapakketten en hashes in virtuele containers die bundels worden genoemd. Dit gebeurt middels speciale nodes voor data-opslag.

FirepotSwap DEX

FirepotSwap is de eerste gedecentraliseerde cryptocurrency-exchange (DEX) en DeFi platform op AirDAO. Op deze DEX kunnen gebruikers op een makkelijke manier tokens swappen, zorgen voor liquidity en yield farmen. Het maakt namelijk gebruik van een overzichtelijke interface dat goed te begrijpen is voor de gemiddelde gebruiker.

Firepot Finance heeft de DEX gecreëerd en heeft op de lange termijn plannen om onder andere NFT’s, multichain wallets en een launchpad toe te voegen.

Multichain Bridge

Gebruikers van het AirDAO ecosysteem kunnen daarnaast ook gebruik maken van de Bridge waarmee AMB-tokens een andere standaard kunnen krijgen. Momenteel is AMB om te zetten in de BEP-20 of ERC-20 standaard van respectievelijk de BNB Chain en Ethereum. Op deze manier wordt de gebruiker in staat gesteld om alle applicaties, die zich op de eerdergenoemde chains bevinden, te gebruiken. Bovendien kunnen er op andere gedecentraliseerde exchanges, zoals PancakeSwap en SushiSwap, liquidity pools worden gecreëerd, wat multichain DeFi mogelijk maakt. In de toekomst zal er ook een AMB stablecoin worden uitgegeven, waar later in deze review op wordt ingegaan.

Block Explorer

De meeste investeerders binnen de crypto-markten weten dat elke blockchain een eigen explorer heeft waarmee bijvoorbeeld alle transacties te traceren zijn. Soms kan een explorer ook verwarrend zijn, zeker voor de nieuwelingen onder ons. De explorer van AirDAO presenteert de gegevens van een adres op een net andere manier dan investeerders bijvoorbeeld gewend zijn van Etherscan, de explorer van Ethereum. Bovendien kan alle wrapped tokens op andere ecosystemen makkelijk worden gevolgd. De explorer is hier te vinden: https://airdao.io/

Staking en nodes

Eerder in deze review werd al aangegeven dat AirDAO een veilige blockchain is met meer dan 160 validators. Deze nodes zijn vervolgens in drie klassen opgedeeld, namelijk Apollo, Atlas en Hermes. De Apollo nodes zijn de nodes die ook bij andere blockchains de transacties valideren en verwerken. De Atlas nodes zijn verantwoordelijk voor het leveren van opslagcapaciteit en het opslaan van data op de blockchain. Zeta, Sigma en Omega zijn de subdivisies van Atlas welke verschillende datacapaciteiten leveren. Tot slot dienen de Hermes nodes als een poort met het AirDAO Network  en deze zijn bedoeld om ontwikkelaars en bedrijven te helpen met het bouwen op het netwerk. 

AirDAO Staking, dat voorheen bekend stond als Arcadia, is een staking platform dat is gelanceerd in november 2021. Het stakingproces zit ook hier iets anders in elkaar dan de meeste gewend zijn. AirDAO maakt namelijk gebruik van een Staking-as-a-Service model in plaats van een zelf gehoste node. Dit betekent dat de node operaties niet worden gedelegeerd en geautomatiseerd via smart contracts, maar dat er een nieuwe validator wordt gecreëerd zodra er genoeg AMB-tokens zijn gestaked. Ook dit loopt via smart contracts waarbij de belondingen elke zes uur automatisch worden uitgekeerd.

Wat kan er in de toekomst worden verwacht?

AirDAO tools

AirDAO is de eerste blockchain die een volledige Layer-1 blockchain ecosysteem in zijn geheel bestuurd. Om dit te kunnen bewerkstelligen dient de gebruiker een set simpele instrumenten te krijgen waardoor de integratie met de huidige governance structuur vlotter kan verlopen. Ook wordt het op deze manier in de toekomst makkelijker om ecosysteem projecten te integreren met de AirDAO governance structuur en eigen governance structuren op te richten. Standaard smart contractregels zijn hierbij van toepassing waarbij er een laag van autoriteit nodig is om met deze te kunnen communiceren.

Een van de tools is de geïntegreerde multi-signature-wallet technologie waarbij er meerdere private keys nodig zijn om te kunnen communiceren. Het feit dat er meerdere private keys nodig zijn, zegt veel goeds over de ingebouwde veiligheid van de DAO. Ook is het nodig om bepaalde belangrijke contactfuncties uit te voeren eveneens als het in stand houden van machtsbalans tussen leden van de DAO. Doordat AirDAO gebruik maakt van subDAO’s kunnen conflicten worden voorkomen terwijl de verschillende domeinen hun autonomie kunnen behouden.

Stablecoin

Bovendien is AirDAO bezig met het ontwikkelen van een stablecoin die zowel gedecentraliseerd is, als over meerdere onderpanden beschikt. Het doel is om een stablecoin te creëren die acteert als waardeopslag, een wisselvaluta en als rekeneenheid. Hierbij wordt er goed gekeken naar hoe het Maker/DAI model in elkaar zit. Toch zullen er zeker aanpassingen worden gedaan vanuit dat model. Zo zal de stablecoin het hele ecosysteem dienen in plaats van een enkel protocol. Ook zal de stablecoin worden gefinancierd door een deel van de netto omzet van AirDAO. Bij andere protocollen of blockchains is het gebruikelijker dat de financiering afhankelijk is van het minten en zorgen voor een onderpand door individuele gebruikers en hun assets. Vanwege dit aspect wordt AirDAO in staat gesteld de balans van de bezittingen en schulden van het stablecoin-model te managen, terwijl het aanbod en het gebruik ervan efficiënter kan worden verbreed.

DApp Marketplace

De aankomende marketplace zal ontwikkelaars van derden in staat stellen om gedecentraliseerde applicaties te bouwen en uit te geven. Het is vergelijkbaar met hoe applicaties of Apple of Android werken. Ontwikkelaars krijgen in het begin een set tools waarmee zij de basis kunnen leggen voor een applicatie die geïntegreerd kan worden met AMB-NET.

Hoe werkt de Governance binnen AirDAO?

Het doel van het opzetten van een DAO is dat leden en gebruikers van het ecosysteem zeggenschap hebben over hoe de organisatie zijn doelen kan behalen. Het doel van AirDAO is om een balans te creëren tussen hiërarchie en democratie die nodig zijn voor de duurzaamheid op de lange termijn. Alle leden van de community kunnen op deze manier via de DAO hun stem laten horen, terwijl er tegelijkertijd de aanwezig is van ervaren teams die snel en efficiënt beslissingen kunnen nemen. Vooral de hiërarchie is hierin belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat de traditioneel bestuurlijke traagheid van een organisatie veel sneller kan handelen. Tegelijkertijd zorgen de subDAO’s ervoor dat deze beslissingen genomen kunnen worden zonder dat daar een vorm van centralisatie aan te pas komt. Het AirDAO governance systeem kan worden opgesplitst in de onderstaande drie componenten.

De raad

Dit is een groep van team die samen waarde proberen te creëren voor de DAO. Over het algemeen zullen uitvinders, architecten, een hoofd beveiliging, een ontwerper en een diplomaat frequent met elkaar in gesprek gaan over hoe ervoor kan worden gezorgd dat er een uitmuntend platform voor de community wordt opgezet. Momenteel bestaat de Raad uit CEO Lang Mei en worden de andere posities ingevuld door het Hoofd Marketing, Hoofd Community, Hoofdarchitect, Marketingmanager, Designer, Creative Director, Copywriter, Community Manager, Admin/HR, en hoofd Financiën. Alle posities in de raad worden gemanaged door de CEO.

De Raad heeft daarnaast een aantal verantwoordelijkheden. Het orgaan heeft namelijk de taak om nieuwe teamleden te werven en, als het moet, leden te ontslaan. Dit kan niet zomaar zonder gevolgen, want dit proces dient nauwkeurig te worden gerapporteerd aan de Commissie Toezicht, waarover meer in de volgende paragraaf. Bovendien vallen alle producten in het AirDAO ecosysteem onder beheer van de Raad, zodat er adequaat kan worden gehandeld. Daarnaast heeft de Raad een budget waarmee de Raad belangrijke beslissingen snel kan nemen om de veiligheid van het ecosysteem voorop te zetten. Tot slot heeft de Raad de private keys van een multi-signature-wallet in beheer waarmee belangrijke transacties kunnen worden uitgevoerd.

Commissie toezicht

Het team achter AirDAO is zich bewust van het feit dat moderne organisaties bepaalde mate van flexibiliteit nodig hebben om goed te kunnen reageren op bepaalde situaties. Ook kwam eerder in de review naar voren dat AirDAO probeert de juiste balans te vinden tussen hiërarchie van democratie. Iedereen die deelneemt aan het netwerk, of het een validator is of een investeerder, kan stemmen op een vertegenwoordiger in de Commissie, zoals het is geregeld in een parlementaire democratisch systeem wat we in Nederland kennen. De Commissie beidt een effectief contragewicht tegen de Raad en voorkomt dat het laatste orgaan te veel macht kan krijgen. In feite zorgt de Commissie ervoor dat de Raad verantwoordelijk omgaat met de macht, de groei van het ecosysteem en de fondsen.

Net als de Raad heeft de Commissie toegang tot de private keys van een multi-signature-wallet dat belangrijke transacties kan uitvoeren. Maar de echte macht van de Commissie ligt in hun voting power. Als een meerderheid van de Commissie namelijk van mening is dat de Raad, om welke reden dan ook, niet kan voldoen aan de eisen, heeft het de macht om de gehele Raad te ontslaan en te vervangen.

Community

Het laatste component is de Community, die bestaat uit betrokken leden. Voorbeelden hiervan zijn holders van het AMB-token, ontwikkelaars van dApps, validators en partners. De community speelt ook een belangrijke rol in de DAO. Het is namelijk bij macht om amendementen in te dienen zodat kleine aanpassingen, grote positieve gevolgen kunnen hebben op voorstellen uit de Raad. Ook kan de community een bijdrage leveren aan AirDAO door zelf te gaan ontwikkelen, een validator te worden of simpelweg het AMB-token te kopen en te holden. Tot slot, zoals hierboven aangegeven, kan elk lid van het ecosysteem stemmen op een vertegenwoordiger in Commissie.

DAO transitie

In het vorige hoofdstuk werden de belangrijkste elementen van de DAO uitgelegd en werd er de indruk gewekt dat AirDAO al een volledig zelfvoorzienend blockchain-netwerk is. Hoewel de ontwikkelaars hard bezig zijn met de transitie naar zo’n volledig zelfvoorzienend blockchain-netwerk, is momenteel de realiteit dat het nog niet zover is. Momenteel is namelijk iets meer dan 50% van het ecosysteem onder de controle van de community. Het streven is om in Q1 of Q2 van 2023 een volledig zelfvoorzienende DAO te hebben.

Wat zijn de tokenomics van het AMB-token?

Het AMB-token heeft een totale supply van 1.523.324.992 tokens, waarvan er momenteel 1.214.180.292 in circulatie zijn. De marktkapitalisatie van AirDAO is bovendien nog betrekkelijk laag te noemen met ruim $23 miljoen, dat tegelijkertijd kansen kan bieden voor hoge winsten voor vroege investeerders. Sinds de lancering van het AMB-token tegen het einde van 2017, is het token in een parabolische stijging terecht gekomen die past bij de altcoin-bull-run van begin 2018. In deze periode steeg de prijs van ongeveer $0,17 naar een all-time high van $1,60. Daarna is het token in een lange accumulatiefase terecht gekomen. In september 2022 toonde AMB tekenen van leven door van prijsniveaus onder de $0,01 te stijgen tot boven de $0,035. Op het moment van schrijven wordt AMB verhandeld voor een prijs van $0,019 met een stijging van ruim 2% op de dag.

Het ambassadeurschap

AirDAO heeft ook een ambassadeurschapsprogramma gelanceerd waarmee de community wordt ondersteund. Het ambassadeurschap is open voor iedereen waarbij er meerdere opties zijn om mee te doen. De ambassadeurs, met kennis van AirDAO, DeFi en crypto, acteren namelijk als woordvoerders van het AirDAO ecosysteem. Er bestaan namelijk mogelijkheden om bijvoorbeeld AirDAO groepen op te zetten, een blockchain hub te creëren op de universiteit of een Twitter-account te beheren met de focus op een AirDAO product. Er wordt aan de andere kant van Ambassadeurs verwacht dat er wekelijkse meetings worden gehouden zodat acties kunnen worden gecoördineerd voor de komende weken. Ook is er hier ruimte voor evaluatie dat uiteindelijk op het AirDAO governance forum wordt gepubliceerd.

Voor de geïnteresseerden kan er hier worden aangemeld. https://airdao.io/ambassadors

AirDAO Academy

AirDAO heeft ook een eigen Academy waarbij alle aspecten van centraal staan gepresenteerd. Hier staat uitgelegd hoe de producten van AirDAO gebruikt dienen te worden en wordt er diepgaande technische informatie gepresenteerd over deze producten. Daarnaast wordt er frequent gepubliceerd op Medium.com, waarbij er uitgebreid informatie beschikbaar wordt gesteld over updates, roadmaps en andere evenementen.

Disclaimer: Dit is een betaalde review. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.