Binance en Changpeng Zhao onder onderzoek vanwege vermoedelijke witwas-overtredingen

Aanklagers van het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) zijn naar verluidt verdeeld over het al dan niet indienen van aanklachten wegens het witwassen van geld tegen ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs Binance en zijn CEO Changpeng Zhao.

Volgens een nieuw rapport van Reuters bespreken DOJ-functionarissen momenteel mogelijke pleidooiovereenkomsten met advocaten die Binance en Changpeng Zhao vertegenwoordigen, waarbij sommige DOJ-functionarissen van mening zijn dat het bewijs tegen Binance geen aanklacht rechtvaardigt.

Volgens vier niet nader genoemde bronnen onderzoekt de DOJ Binance sinds 2018, maar nu het onderzoek tot een einde komt, geloven sommige functionarissen niet dat er voldoende bewijs is om de beurs tot verantwoording te roepen.

Bronnen van Reuters zeggen dat de aanklagers van het DOJ geloven dat het huidige bewijs het al rechtvaardigt om tegen de uitwisseling in te gaan en ook om strafrechtelijke aanklachten in te dienen tegen individuele leidinggevenden, waaronder Changpeng Zhao.

Bij de zaak zijn drie afdelingen van het ministerie van Justitie betrokken: de Money Laundering and Asset Recovery Section (MLARS), het Amerikaanse advocatenkantoor voor het westelijke district van Washington in Seattle en het National Cryptocurrency Enforcement Team.

Volgens bronnen hebben de verdedigingsadvocaten van Binance een ontmoeting gehad met DOJ-functionarissen om hun argumenten naar voren te brengen en pleidooiovereenkomsten te bespreken. Volgens de bronnen is een van de belangrijkste verdedigingen van Binance dat de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging de markt zou “verwoesten”, al in een lange winter en na de massale ineenstorting van FTX. Zo zei een vertegenwoordiger van Binance:

“We hebben geen enkel inzicht in de interne werking van het Amerikaanse ministerie van Justitie, en het zou ook niet gepast zijn om commentaar te geven als we dat wel hadden.”

Volgens de vier niet nader genoemde bronnen omvatten de aanklachten tegen Binance onder meer ongeoorloofde geldoverdracht, samenzwering omtrent witwaspraktijken en schendingen van strafrechtelijke sancties.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!