In juni namen Japanse regelgevers de baanbrekende wetgeving op stablecoins aan. Nu overwegen Japanse regelgevers om deze aan te vullen door de algoritmische ondersteuning van stablecoins te beperken. Het voornemen is een aanbeveling van de Financial Service Agency (FSA) en werd herhaald door de viceminister van Internationale Zaken van het land, Tomoko Amaya.
Tijdens zijn toespraak over crypto-activa op een rondetafel georganiseerd door het Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF), legde Amaya het Japanse regelgevingskader uit. Hierbij legde hij de nadruk op de factoren financiële stabiliteit, gebruikersbescherming en anti-witwassen van geld / bestrijding van de financiering van terrorisme (AML/CFT). Oorspronkelijk werd de toespraak in november gehouden, maar de FSA publiceerde het volledige document op 7 december.
Het rapport bestaat uit 29 pagina’s en systematiseert de Japanse benadering van crypto-regulering die gevormd is door verschillende belangrijke wetgevingen. Deze zijn de Bankwet, de Payment Services Act en de Financial Instruments and Exchange Act. Het accent ligt onder andere op het onderscheid tussen ‘crypto-activa’ en ‘digital-money type stablecoins’. Dit geeft een duidelijk perspectief op de benadering van de lokale toezichthouders ten opzichte van de laatste.
Ook specificeerde de toespraak van Amaya geen specifieke data of koppen voor toekomstige wetgeving. Aan het einde van het document citeert de viceminister de FSA aanbevelingen die naar verluidt in oktober zijn gedaan. Het luidt als volgt:
“De voorgestelde herziening stelt dat ‘wereldwijde stablecoins geen algoritmen mogen gebruiken om hun waarde te stabiliseren’ en versterkt het waarborgen van inwisselrechten.”
In de toekomst zullen deze aanbevelingen waarschijnlijk door wetgevers in overweging worden genomen. De huidige stablecoins-verordering heeft namelijk geen betrekking op algoritmische stablecoins. De wetgeving werd voortgebracht uit de naslaap van de enorme daling van de cryptocurrency-markten als gevolg door de ineenstorting van Terra (LUNA). Hierbij verloor de algoritmische stablecoin, TerraUSD (UST), begin mei de 1:1 peg met de Amerikaanse dollar.