CBDC kan snelheden onder de 10 seconden behalen, aldus Fed

Volgens een experiment uitgevoerd door de Federal Reserve Bank van New York kunnen valutatransacties dalen van een proces van twee dagen tot minder dan 10 seconden als er digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC) bij betrokken waren.

Een onderzoeksinspanning gelanceerd door het New York Innovation Center (NYIC) van de NY Fed, Project Cedar, testte de snelheid van FX-transacties met behulp van gedistribueerde grootboeken. Daar werd ontdekt dat ze in een gesimuleerd voorbeeld de snelheden van transacties met meerdere deelnemers en waarnemers konden verlagen. De bedoeling van het project was om de voordelen van groothandel CBDC’s te onderzoeken, aldus een rapport op vrijdag.

In het rapport stond verder dat elke deelnemer zijn eigen versie van het grootboek gebruikte, in plaats van de deelnemers te laten fungeren als knooppunten in een enkel gedistribueerd grootboek. De deelnemers waren in staat om beide zijden van transacties tegelijkertijd af te handelen. Hierdoor kon er een enorme snelheidsboost worden gevonden in vergelijking met het huidige systeem.

Volgens het rapport blijkt ook dat er gebruik is gemaakt van een niet-openbaar gemaakte, geautoriseerd blockchain-netwerk geschreven in de Rust-programmeertaal. Verder zijn er geen details openbaar gemaakt over hoe de simulatie werd uitgevoerd of hoe transactieafrekeningen werden bevestigd. In deze eerste fase voerde elke deelnemer homogene grootboeken uit, maar in toekomstige tests zullen deelnemers verschillende netwerken gebruiken om te testen op compatibiliteit tussen chains.

Al jaren worstelt de Federal Reserve met de vraag of het een CBDC moet uitgeven. De regering van Biden heeft aangegeven dat de Fed dit zou moeten doen als dit in het belang van de natie is. Verschillende filialen van de Fed, waaronder die van Boston, hebben onderzoek gedaan en functionarissen van de Fed hebben aangegeven dat ze zullen wachten tot het Congres een digitale dollar goedkeurt. het is niet de bedoeling om op een bepaald resultaat aan te dringen, aldus het rapport.

Michelle Neal, het hoofd van de marktengroep bij de N.Y. Fed, zei in een toespraak dat het bijkantoor van de centrale bank de technologie vanuit zijn eigen perspectief wilde testen om te zien of het de zorgen over risico’s en schaalbaarheid kon wegnemen. Ze zei het volgende:

“Dit geeft aan dat een modulair ecosysteem van grootboeken het potentieel heeft voor voortdurende schaalbaarheid, en dat gedistribueerde grootboektechnologie afwikkelingstijden mogelijk maakt die ver onder de huidige industriestandaard van twee dagen liggen, met de toegevoegde garantie van atomaire afwikkeling.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!