Vandaag presenteerde de Europese Centrale Bank (ECB) een interessant onderzoek naar hoeveel van de bevolking van de eurozone cryptocurrency bezit. Uit het onderzoek bleek dat één op de tien huishoudens in de eurozone, één of meer cryptocurrencies bezit, zoals Bitcoin (BTC) en/of Ethereum (ETH).
Nederland loopt voorop
Volgens onderzoek van de ECB meldden meer dan 14 van de 100 respondenten in Nederland dat zij, of iemand in hun huishouden, in het bezit van cryptocurrencies zijn. Spanje en Italië volgen Nederland met slechts twee punten, aangezien 12 van de 100 respondenten aangaven dat zij crypto-activa bezaten. Achter de koplopers komt Duitsland met 9 op 100 en Frankrijk met 6 op 100. Dit komt neer op een gemiddeld totaal van 1 op 10.
Meer particuliere investeerders
Het grootste deel van de investeerders waren particuliere beleggers die minder dan €1000 investeerden. Deze categorie nam 37% in het cirkeldiagram in, terwijl nog eens 29% werd gedekt door investeerders met een waarde tot €5000.
Volgens de Consumer Expectations Survey zijn jonge, goed opgeleide mannen de mensen die het meest waarschijnlijk in het bezit zijn van cryptocurrencies. Interessant genoeg leek financiële geletterdheid een sleutelfactor te zijn, maar burgers met een lage financiële geletterdheid zijn veel meer geneigd om in cryptocurrencies te investeren dan die in het middensegment.
Voor inkomen gelden dezelfde regels. Het is logisch om aan te nemen dat degenen die het meeste verdienen ook meer zouden investeren. Inderdaad, 20% van de rijkste respondenten in elk van de 6 landen was in de meerderheid. De huishoudens met het laagste inkomen van de 6 landen investeerden echter vaker in cryptocurrencies dan die met een gemiddeld inkomen.
Nieuwe regelgeving voor in de EU
Er is momenteel al een nieuwe regelgeving voor crypto in de maak voor in de EU, en de ECB heeft de vraag naar een wettelijk kader benadrukt. Het gaf het volgende aan:
“Omdat dit een wereldwijde markt is en daarom een mondiale kwestie, is wereldwijde coördinatie van regelgevende maatregelen noodzakelijk. Op basis van de tot nu toe waargenomen ontwikkelingen, vertonen crypto-activamarkten momenteel alle tekenen van een opkomend financieel stabiliteitsrisico.”
Het is dan ook de vraag hoe de Europese Unie besluit om de ontluikende markt te reguleren. Zal deze regelgeving ervoor zorgen dat consumenten en instellingen gemakkelijker de markt zullen betreden of schrikt het hen juist af? We houden het uiteraard in de gaten voor jullie.