Centrale Bank van Argentinië verbiedt crypto-handel

De Centrale Bank van Argentinië heeft besloten om niet-gereguleerde cryptotransacties in traditionele banken te verbieden. Het land werd ooit als een crypto-vriendelijk land beschouwd, maar dit is inmiddels veranderd nadat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) naar verluidt de beleidsmakers onder druk heeft gezet. De Argentijnse Centrale Bank heeft besloten om niet-gereguleerde cryptotransacties in traditionele banken te verbieden. Ooit beschouwd als een crypto-vriendelijk land, is de slinger in Argentinië geslagen nadat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) naar verluidt beleidsmakers onder druk had gezet. Deze aankondiging komt slechts enkele dagen nadat de grootste particuliere bank van Argentinië, Banco Galicia, besloot crypto-handel toe te voegen.

Donderdag gaf de Centrale Bank van de Republiek Argentinië in een verklaring het volgende aan:

“Financiële instellingen kunnen geen transacties met hun klanten uitvoeren of faciliteren in de handel in digitale activa, inclusief crypto-activa en degenen wiens inkomen wordt bepaald door de waardefluctuatie van crypto’s.”

Hierbij wordt een daadwerkelijk verbod ingesteld aangezien er nu geen gereguleerde digitale activa in het land zijn. De toezichthouder zei dat zijn acties zijn ontworpen om de risico’s van crypto te verminderen, zowel voor investeerders als voor het hele financiële systeem. De Argentijnse Centrale Bank is van mening dat banken hun inspanningen moeten richten op de financiering van de reële economie in plaats van op digitale activa. Bovendien impliceert het dat bij deze transacties niet-gereguleerde entiteiten betrokken zijn die buiten Argentinië zijn gevestigd, wat in strijd zou kunnen zijn met de huidige wetgeving.

De actie volgt de waarschuwing in mei 2021 op, waarin autoriteiten de risico’s van crypto-activa benadrukten en beleggers adviseerden om “voorzichtig” te zijn bij hun investeringsbeslissingen. Hoge volatiliteit, cyberaanvallen, witwassen van geld en terrorismefinanciering zijn de genoemde risico’s door de Centrale Bank.

Vorige week onthulden Banco Galicia en digitale bank Brubank SAU dat ze digitale activahandelsdiensten aanbieden, waaronder reguliere cryptocurrencies zoals bitcoin, ether en de USDC stablecoin. Tot nu toe moesten Argentijnen gecentraliseerde beurzen gebruiken via portefeuilles of rechtstreeks handelen via over-the-counter-beurzen.

Eerder ontving Argentinië in 2017 een steunpakket van het IMF te waarde van $44 miljard, dat het grootste hulppakket ooit werd. Destijds keurde de instelling een schuldsaneringsovereenkomst goed en beide partijen waren het er tegelijk over eens dat Argentinië het gebruik van cryptocurrencies zou ontmoedigen met het oog op het voorkomen van witwassen, informaliteit en desintermediatie. Het doel was om de financiële stabiliteit te waarborgen.

Al jaren kampt het land uit Zuid-Amerika met hog inflatie en de devaluatie van de munteenheid, de peso. De laatste gegevens van het land suggereren dat de maandelijkse inflatie in maart is gestegen tot 6,7%, wat op jaarbasis 55,1% is. Hierbij werd het hoogste niveau in twee decennia bereikt als gevolg van stijgingen van de voedsel- en energieprijzen.