Een directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt naar verluidt dat het toegenomen gebruik van cryptocurrencies een gevolg zou kunnen zijn van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
In een nieuw Financial Times (FT) rapport zegt IMF eerste adjunct-directeur Gita Gopinath dat de brede internationale sancties die aan Rusland zijn opgelegd, de bestaande economische wereldorde kan verdelen.
Gopinath denkt dat crypto-activa, digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) en stablecoins in reactie daarop meer ingang zouden kunnen vinden. De behoefte aan regulering zou dan volgen. Gopinath zegt:
“Deze zullen allemaal nog meer aandacht krijgen na de recente gebeurtenissen, waardoor we ons moeten buigen over de kwestie van internationale regulering.
Daar moet een probleem worden opgevuld.”
Gopinath vertelt FT ook dat de dominantie van de Amerikaanse dollar waarschijnlijk zal verkleinen als gevolg van de sancties die de Verenigde Staten hebben ingesteld als reactie op de Russische invasie van 24 februari in Oekraïne.
Terug in december waarschuwde het IMF als onderdeel van een push voor internationale regulering dat naarmate de bijna $2,5 biljoen cryptomarkt meer verweven raakt met het traditionele financiële systeem, er systemische financiële stabiliteitsrisico’s kunnen ontstaan in bepaalde landen.
De instelling volgde in januari door te bespreken hoe de stijgende populariteit van cryptocurrencies in combinatie met hun prijsvolatiliteit de traditionele markten negatief zou kunnen beïnvloeden.
Meer recent zei de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva, dat de organisatie de voorkeur geeft aan CBDC’s boven cryptocurrencies:
“Als CBDC’s zorgvuldig worden ontworpen, kunnen ze potentieel meer veerkracht, meer veiligheid, grotere beschikbaarheid en lagere kosten bieden dan particuliere vormen van digitaal geld.
Dat is duidelijk het geval in vergelijking met ongesteunde crypto-activa die inherent volatiel zijn.”