Binance huurt voormalig IRS-medewerker in voor anti-witwas-procedures

Binance is de laatste tijd veelal negatief in het nieuws geweest. Ook vandaag kwam er nieuws naar buiten over het feit dat De Nederlandsche Bank (DNB) een waarschuwing uitgevaardigd heeft tegen de toonaangevende beurs. Hoewel dit nieuws uiteraard niet voordelig is voor de beurs, doet de beurs er echter alles aan om dit sentiment om te keren.

Binance kondigde namelijk vandaag aan dat het een voormalig crimineel onderzoeker bij de Inland Revenue Service ingehuurd heeft als de nieuwe Global Money Laundering Reporting Officer (GMLRO).

Greg Manohan zal dienen als de nieuwe Global Money Laundering Reporting Officer (GMLRO) van de beurs. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in overheidsdienst en was eerder speciaal agent bij de recherche van de IRS. Volgens zijn LinkedIn-bio leidde Monahan verschillende onderzoeken naar financiële en cybercriminaliteit voor het federale agentschap.

Manohan zal Karen Leong vervangen, die sinds 2018 de rol van GMLRO bekleedt. Vanaf hier zal Keong blijven werken voor Binance als directeur compliance van het bedrijf. In een persbericht zei Manohan dat hij zich als onderdeel van zijn nieuwe baan zou concentreren op “het ondersteunen van spraakmakende onderzoeken” binnen de crypto-ruimte. Monahan zei verder het volgende over zijn nieuwe benoeming:

“Mijn inspanningen zullen gericht zijn op het uitbreiden van Binance’s internationale anti-witwasprogramma’s (AML) en onderzoeksprogramma’s, evenals het versterken van de relaties van de organisatie met regelgevende en wetshandhavingsinstanties over de hele wereld.”

Manohan maakt de overstap naar Binance van Deloitte Financial. De aankondiging laat zien dat Binance de nalevingsinspanningen bevordert door leidinggevenden in te huren met uitgebreide ervaring op het gebied van wet- en regelgeving.

Dit was ook wel nodig, aangezien veel wereldwijde regelgevers hebben benadrukt dat het anonieme karakter van cryptocurrency-transacties snode entiteiten in staat stelt om geld wit te wassen en terrorismeoperaties te financieren. Cryptocurrency-beurzen zoals Binance staan ​​centraal bij dergelijke activiteiten en hebben te maken gehad met intense druk vanuit regelgevers.

De Financial Action Task Force (FATF), een transnationale overheidsinstantie, zal naar verwachting de komende maanden richtlijnen publiceren over rapportagevereisten voor cryptotransacties. Om het witwassen van geld te beteugelen, stellen de richtlijnen ook voor dat crypto-beurzen zoals Binance AML-programma’s ontwikkelen.

Dit is echter niet de eerste stap die Binance gezet heeft in de richting van meer compliance. Deze maand verklaarde Binance’s CEO Changpeng Zhao dat de beurs zich zal concentreren op proactieve compliance en zal verschuiven om een ​​gereguleerde financiële entiteit te worden. Om de risico’s van het witwassen van geld aan te pakken, heeft Binance het adviesraad van het internationale complianceteam het afgelopen jaar met 500% uitgebreid.

In juli nam de beurs voormalige FATF-managers Rick McDonell en Josée Nadeau aan als compliance- en regelgevende adviseurs voor Europa. De voormalige Amerikaanse senator Max Baucus werd ook binnengehaald als adviseur voor beleid en regeringsrelaties.

De beurs heeft tevens onlangs andere maatregelen genomen, zoals het verminderen van de hefboomwerking, het verlagen van de dagelijkse opnamelimieten voor niet-geverifieerde gebruikers, het afbouwen van haar tokenized stock-producten en het introduceren van een belastingrapportagetool, waarschijnlijk in een poging om meer compliant te zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!