De Wereldbank zal El Salvador niet helpen met de implementatie van Bitcoin

Jullie hebben vast allemaal wel meegekregen dat El Salvador onlangs Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft verklaard. Nu is echter duidelijk geworden dat het land om de ondersteuning van de Wereldbank gevraagd heeft bij de implementatie van Bitcoin. ‘S werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking heeft het verzoek echter afgewezen.

De Wereldbank verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden, met als voornaamste doel het bestrijden van armoede. De internationale bank is technisch gezien een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. Het gaf echter aan dat het El Salvador niet zal ondersteuning omdat het zich zorgen maakt over transparantie en de impact van de leidende cryptocurrency op het milieu. Een woordvoerder vertelde het volgende aan Reuters:

“We zijn toegewijd om El Salvador op verschillende manieren te helpen voor valutatransparantie en regelgevingsprocessen. Hoewel de regering ons benaderde voor hulp bij Bitcoin, is dit niet iets dat de Wereldbank kan steunen gezien de tekortkomingen op het gebied van milieu en transparantie.”

Gisteren gaf de Salvadoraanse minister van Financiën, Alejandro Zelaya, ook toe dat de regering de Wereldbank had benaderd voor technische assistentie bij Bitcoin.

De Wereldbank is niet de enige grote financiële instelling die twijfel zaait over het besluit van El Salvador om Bitcoin als wettig betaalmiddel te gebruiken. Zo werd eerder deze maand duidelijk dat het besluit bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verschillende “macro-economische, financiële en juridische kwesties opwerpt die een zeer zorgvuldige analyse vereisen”.

Daarnaast gaven analisten van de grote Amerikaanse investeringsbank JPMorgan ook hun mening over het besluit van het land. Zij gaven het volgende aan:

“Er zijn duidelijk belangrijke implicaties voor dat land, maar het is moeilijk om tastbare economische voordelen te zien die samenhangen met het adopteren van Bitcoin als een tweede vorm van wettig betaalmiddel.”

Hoewel veel grote financiële instellingen de stap van El Salvador niet steunen, is het niet allemaal slecht nieuws voor het land. Zo gaf Benoit Coeure, hoofd van de Innovation Hub van de Bank for International Settlements (BIS), aan dat de Bitcoin-beweging van El Salvador een “interessant experiment” is. Hij gaf echter ook aan dat ze bij de BIS “Bitcoin niet zien als een succesvol betaalmiddel” en voegde er aan toe dat zij Bitcoin zien als een speculatieve activa.