Het bekende Amerikaanse mediaplatform The New York Times heeft met succes een, op blockchain gebaseerde, pilot uitgevoerd om verkeerde informatie op te sporen. Dit werd gisteren bekendgemaakt in een blogpost.
Volgens het bericht heeft de uitgever een prototype gebouwd om betrouwbare metagegevens te verstrekken over verschillende foto’s die online zijn gevonden.
Oorsprong van foto’s achterhalen
Het gebeurt erg vaak dat foto’s worden gemaakt op een andere locatie en op een ander tijdstip, dan aangegeven wordt in een artikel of post. Via het platform kunnen lezers en gebruikers van sociale media weten wie de foto heeft gemaakt en wanneer.
In het artikel werd ook aangegeven dat het R&D-team van de uitgever een aantal verschillende oplossingen heeft onderzocht om dit probleem aan te pakken. Eén van die verkenningen was The News Provenance Project, dat experimenteerde met blockchain-technologie.
De uitgever zei hier het volgende over:
“Een belangrijk punt van The News Provenance Project was om onderzoek te doen naar hoe lezers een oordeel vellen over de foto’s die ze online zien. Om bij dat onderzoek te helpen, hebben we een prototype gebouwd dat gebruik heeft gemaakt van blockchain om de contextuele informatie van een nieuwsfoto, op een gesimuleerde feed, op social media weer te geven. We wilden zien of zichtbare contextuele informatie, zoals de naam van de fotograaf en de locatie op de foto, lezers zouden kunnen helpen de geloofwaardigheid van nieuwsfoto’s in hun sociale feeds beter te onderscheiden.
Waarom blockchain?
Het artikel ging ook dieper in op de keuze van blockchain-technologie. Op de vraag “waarom blockchain?” zei het bedrijf het volgende:
“Met blockchain kunnen meerdere organisaties lezen en schrijven naar een gedeelde database. Het houdt deze wijzigingen bij in een logboek van acties, ook wel bekend als een ‘grootboek’.”
Het ging verder met:
“Het vermogen van blockchain om de volledige geschiedenis van een foto afzonderlijk van het afbeeldingsbestand zelf te bewaren, maakte het een aantrekkelijke technologie voor onze verkenningen rond het bijhouden van de herkomst.”
Het prototype: The News Provenance Project
Voor het prototype heeft de uitgever zich gericht op een eenvoudig scenario waarbij een gebruiker/lezer op de hoogte gebracht werd van de oorspronkelijke informatie van een foto, en verantwoordelijk was voor het publiceren van de foto in een artikel. De uitgever liet de volgende demo zien van het project:
Het project gebruikte een blockchain-oplossing van IBM om ervoor te zorgen dat de gegevens fraudebestendig blijven.
Het bedrijf ging toen dieper in op hoe het netwerk werkt. De uitgever zei hier het volgende over:
“We bouwden een blockchain-netwerk waarbij drie netwerklidorganisaties of ‘nodes’ betrokken waren: twee theoretische nieuwsorganisaties (Local Gazette en National News) en één social media-organisatie (die we ‘het Social Media Platform’ noemden).”
Het is natuurlijk nog maar afwachten of dit project uiteindelijk gelanceerd gaat worden en wanneer. Het bedrijf geeft echter wel aan dat het door blijft ontwikkelen en dat het R&D-team samenwerkt met media- en technologiebedrijven om participatie op te bouwen. Deze samenwerkingen omvatten Adobe en Twitter op het Content Authenticity Initiative, evenals deelname aan Project Origin en Partnership op het gebied van AI.
Verder geeft het bedrijf aan dat het R&D-team blijft zoeken naar mogelijkheden om zijn bevindingen te delen en samen te werken met organisaties of individuen, die geïnteresseerd zijn in het oplossen van de problemen van verkeerde informatie.