Voormalig hoofd bij Goldman Sachs heeft 25% van zijn fondsen in Bitcoin

Raoul Pal, een voormalig verkoopleider van Europa hedgefondsen bij Goldman Sachs, waarschuwt dat de COVID-19-crisis de ergste insolventie in de geschiedenis zal veroorzaken. Hij gaf verder aan dat hij 25% van zijn fondsen naar Bitcoin (BTC) heeft verplaatst.

In een recente Lindzanity-podcast met gastheer Howard Lindzon voorspelde Raoul Pal, oprichter van Global Macro Investor en Real Vision Group, dat aandelen op korte termijn een duik van 20% kunnen doormaken, voordat er een opleving van drie of vier maanden zal zijn.

Als gevolg van COVID-19-crisis verwacht hij dat veel bedrijven over de kop zullen gaan, omdat het nieuwe virus meerdere sectoren van de economie lamlegt.

Hij zei het volgende:

“Ik denk dat de kans groot is dat dit een veel langere gebeurtenis is – in termen van economische impact – dan waar iedereen op rekent.”

Hij ging verder met:

“Ik denk dat er een enorme maatschappelijke verandering van dit alles zal gaan komen.

Dit is een generationele verandering… Wat het is, is dat de jongere generatie alles voor altijd anders zal gaan bekijken.

Zij zullen met enige argwaan kijken naar het pensioenstelsel dat hierin zal falen. Ze zullen naar de effectenmarkten kijken op een manier waardoor ze zullen denken ‘dit is gewoon niet voor mij’. Ook zullen ze andere meningen hebben over risico’s en besparingen dan voorgaande generaties.”

De enorme impact van COVID-19

Het Amerikaanse werkloosheidscijfer kan de komende drie maanden oplopen tot meer dan 32%, aangezien meer dan 47 miljoen Amerikanen hun baan zullen verliezen, waarschuwden economen van de Federal Reserve.

Anderen hebben dit herhaald. Zo zei een functionaris van de Bank of England (BoE) dat de werkloosheid in Groot-Brittannië en de VS binnen enkele maanden de niveaus zou bereiken die tijdens de Grote depressie van de jaren dertig werden bereikt.

De sector recreatie, reizen en toerisme is het eerst getroffen, met talloze restaurants en bars die vorige maand hun deuren moesten sluiten, maar andere industrieën zijn ook niet veilig. De detailhandel, de bouw, de kinderopvang en ga zo maar door. Ze zullen naar verwachting allemaal worden getroffen.

Kwantitatieve versoepeling

Eind vorige maand ondertekende de Amerikaanse president Donald Trump een pakket voor noodhulp ter waarde van $2 biljoen ter compensatie van de economische verwoesting als gevolg van de pandemie van het coronavirus. Dit is de grootste reddingsactie in zijn soort in de Amerikaanse geschiedenis.

De buitengewone maatregelen, die ook door andere grote regeringen over de hele wereld zijn genomen, hebben wisselend succes gekend.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft twee soorten maatregelen ingevoerd om de economie ‘overeind’ te houden:

  1. Ten eerste heeft de ECB grootschalige en gerichte maatregelen, die ervoor zorgen dat de liquiditeit terechtkomt bij wie het het hardst nodig heeft, ingevoerd. De nieuwe kredietfaciliteit (TLTRO) verschaft banken ongeveer 3.000 miljard euro tegen een negatief rentetarief van -0,75%, het laagste tarief ooit. Ze schatten dat twee voorgaande rondes van dergelijke maatregelen de banken ertoe hebben aangezet ongeveer 125 miljard euro extra krediet te verstrekken.
  2. Om ervoor te zorgen dat banken deze nieuwe faciliteit ten volle benutten, hebben ze ook de onderpandvoorwaarden versoepeld, met bijzondere aandacht voor kleinere bedrijven, zelfstandigen en particulieren. Leningen aan bedrijven en zelfstandigen, die een overheidsgarantie hebben in verband met het coronavirus, kunnen door de nationale centrale banken van het Eurosysteem als onderpand worden aanvaard. Dit geldt ook voor kleinere leningen.

Of dit alles de economie gaat redden, valt te betwijfelen. Het is een pleister op de wond, maar uiteindelijk zal de rekening betaald moeten gaan worden.