Bitcoin-dominantie daalt – Staat het altcoin-seizoen voor de deur?

Tijdens de recente neerwaartse trend hebben veel altcoins een flinke klap gehad, waarbij hun prijzen in de afgelopen maanden met 30% tot 70% zijn gedaald. Deze sterke daling heeft bij veel analisten twijfels doen rijzen over het altcoin-seizoen. Toch bieden recente verschuivingen in de dominantie van Bitcoin (BTC) enige hoop voor altcoins.

Het begrijpen van de halveringsdynamiek

Tegelijkertijd biedt de bekende crypto-analist Wise Advice een diepgaande analyse van hoe de Bitcoin-halveringscyclus de timing van het volgende altcoin-seizoen kan voorspellen. Het idee is dat na elke Bitcoin-halvering, die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt, er een aanzienlijke kans is voor altcoins om te stijgen. Dit patroon is door de jaren heen consistent gebleken.

Analisten suggereren dat investeerders dit kunnen zien als een kans om hun aandacht te verleggen naar altcoins, met de verwachting van potentiële winsten. Voor een succesvol altcoin-seizoen moeten echter minstens 75% van de top 50 altcoins beter presteren dan Bitcoin.

De impact van halveringen op altcoins

Na elke halvering duurt het ongeveer 1 tot 1,5 jaar voordat Bitcoin een nieuwe all-time high (ATH) bereikt, en dit is de periode waarin altcoins zoals Ethereum (ETH), Solana (SOL) en Polkadot (DOT) vaak een opleving zien. Bijvoorbeeld, na de derde Bitcoin-halvering op 9 november 2021 bereikte Bitcoin zijn ATH, en kort daarna bereikte Ethereum zijn ATH van $4.800 op 10 november 2021. Solana bereikte $250 slechts vijf dagen eerder, terwijl Polkadot piekte op $55 op 4 november 2021 en Avalanche $146 bereikte op 21 november 2021.

Evenzo, tijdens de tweede halveringscyclus in december 2017, steeg Ethereum naar $1.400 begin januari 2018. De eerste halveringscyclus in november 2013 zag Litecoin stijgen van $2 naar $53.

Hoe geldstromen werken

De analist legt verder uit dat het begrijpen van deze bewegingen draait om het patroon van geldstromen. Aanvankelijk stromen investeerders naar Bitcoin, en naarmate de prijs van Bitcoin stijgt, worden winsten vaak overgeheveld naar altcoins. Deze geldinstroom naar kleinere altcoins met een lagere marktkapitalisatie leidt tot aanzienlijke prijsstijgingen voor deze activa.

Het historische patroon toont aan dat na het bereiken van een ATH door Bitcoin, de marktdominantie afneemt, zoals gebleken is uit eerdere cycli. Na de derde halvering daalde de dominantie van Bitcoin bijvoorbeeld tot ongeveer 40%, en na de tweede halvering tot ongeveer 35%.

Huidige marktindicatoren: Bearish of bullish?

Momenteel is de dominantie van Bitcoin 54%, hoewel het nog steeds Bitcoin-seizoen is. Deze week is er een lichte daling geweest van 55,04% naar 54,68%. Deze kleine daling suggereert dat sommige altcoins beter beginnen te presteren dan Bitcoin. Wise Advice gelooft dat we aan het begin staan van een cyclus die uiteindelijk zal leiden tot een nieuw altcoin-seizoen. Volgens historische data en markttrends kunnen we na de volgende ATH van Bitcoin een periode verwachten waarin altcoins aanzienlijke winsten zullen boeken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!