Waarom steeg Bitcoin vandaag naar een nieuwe recordhoogte?

Bitcoin (BTC) heeft het weer gedaan. Tegen alle verwachtingen heeft de munt zich weer bewezen als één van de meest lucratieve assets van de afgelopen decennia. De afgelopen 24 uur steeg de koers door het psychologische plafond van $109.353 heen, om op 11 mei een nieuw record van $109.864 te bereiken. Met een marktkapitalisatie van $2,17 biljoen liet de koningsmunt giganten als Amazon en Google achter zich gelaten. Maar wat dreef deze rally? Van een Amerikaanse schuldencrisis tot nieuwe regelgeving: hier is het complete plaatje!

Amerikaanse schuldencrisis voedt crypto-hype

Terwijl de handelsoorlog tussen de VS en China afkoelt, groeit de bezorgdheid over de torenhoge Amerikaanse staatsschuld van $36 biljoen – dat is 122% van het BBP. Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, sloeg deze week alarm over de houdbaarheid van deze schuld. Ondertussen kocht de Federal Reserve stilletjes $43 miljard aan staatsobligaties terug, een teken van sluipende kwantitatieve versoepeling (QE). De rente op 20-jarige staatsobligaties klom naar 5,104%, het hoogste niveau sinds november 2023.

Financieel goeroe Robert Kiyosaki ziet dit als een katalysator: “Goed nieuws. Goud gaat naar $25.000. Zilver naar $70. Bitcoin naar $500.000 tot $1 miljoen.” Met toenemende stagflatie-angst zoeken investeerders hun toevlucht in alternatieve assets zoals BTC, wat de prijs verder opdrijft.

GENIUS Act: Crypto-regelgeving krijgt vorm

Goed nieuws uit Washington: de Amerikaanse Senaat keurde woensdag de GENIUS Act voor stablecoins goed met een ruime meerderheid van 60 stemmen. Dit wetsvoorstel, dat mogelijk nog wordt aangepast, kan in augustus van kracht worden. Deze stap naar duidelijkere regelgeving is een gamechanger, vooral voor institutionele beleggers die wachten op meer zekerheid. De industrie hoopt dat dit de weg vrijmaakt voor bredere adoptie van digitale activa.

Institutionele FOMO duwt BTC-aanbod omlaag

De vraag naar Bitcoin is door het dak gegaan, vooral dankzij Amerikaanse BTC ETF’s en bedrijven zoals Strategy. Volgens Bitcoin Treasuries groeide het aantal BTC in handen van beursgenoteerde bedrijven dit jaar met 31% naar $349 miljard, goed voor 15% van het totale aanbod. Dit heeft het BTC-aanbod op exchanges naar een historisch dieptepunt geduwd, wat de bullish sentimenten verder aanwakkert. Minder aanbod + meer vraag = prijs omhoog

Technische analyse: Bitcoin volgt goud

Vanuit technisch oogpunt zit Bitcoin in een sterke positie. De koers volgt de goudprijs, gedreven door een stijgende wereldwijde geldhoeveelheid. Analisten zoals @MerlijnTrader wijzen op een recente bullish MACD-crossover, die in het verleden leidde tot stijgingen van 75% tot 174%. “Dit voelt als een grote,” tweette hij. Daarnaast meldt Peter Brandt dat Bitcoin mogelijk op weg is naar $125.000 tot $150.000.