Het DeFi Education Fund, de lobbygroep voor crypto-belangen, heeft de regering-Trump verzocht om een einde te maken aan wat zij omschrijft als de wetteloze vervolging van open-source softwareontwikkelaars. Hieronder valt ook Roman Storm, een van de makers van de crypto-mixer Tornado Cash.
De groep riep in een brief van 28 april aan crypto-adviseur van het Witte Huis David Sacks de president Donald Trump op om onmiddellijk actie te ondernemen om de wetteloze campagne van het ministerie van Justitie onder Biden te stoppen, die erop gericht is open-source softwareontwikkeling te criminaliseren.
Er werd in de brief specifiek verwezen naar de vervolging van Storm, die in augustus 2023 werd aangeklaagd wegens het helpen witwassen van meer dan 1 miljard dollar aan crypto-valuta via Tornado Cash. Zijn proces staat gepland voor juli, terwijl zijn medeoprichter Roman Semenov voortvluchtig is en vermoedelijk in Rusland verblijft.
Volgens het DeFi Education Fund probeert het ministerie van Justitie in Storms zaak softwareontwikkelaars strafrechtelijk aansprakelijk te stellen voor de manier waarop anderen hun code gebruiken. Dit is volgens de instantie niet alleen absurd in principe, maar het schept ook een precedent dat alle crypto-gerelateerde ontwikkeling in de VS zou kunnen belemmeren.
Ook wees de groep erop dat deze vervolging in strijd is met de richtlijnen van FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) van het ministerie van Financiën uit Trumps eerste ambtstermijn. Die richtlijnen stellen dat ontwikkelaars van zelfbeheerste, peer-to-peer protocollen geen geldtransmitters zijn. In de brief stond het volgende:
“Dit soort juridische klimaat remt niet alleen innovatie — het legt haar volledig stil. Het werkt politiek gemotiveerde handhaving in de hand en brengt iedere open-source ontwikkelaar in gevaar, ongeacht de sector.”
In januari oordeelde een federale rechtbank in Texas dat het ministerie van Financiën zijn bevoegdheid te buiten ging door sancties op te leggen aan Tornado Cash.
Het DeFi Education Fund bedankte Trump voor zijn steun aan de sector en zijn uitgesproken ambitie om van Amerika de crypto-hoofdstad van de planeet te maken. Daaraan werd toegevoegd dat dit doel onmogelijk te bereiken is zolang ontwikkelaars vervolgd worden voor het bouwen van tools die deze technologie mogelijk maken. Hierover werd gemeld:
“Wij vragen president Trump om Amerikaanse softwareontwikkelaars te beschermen, juridische duidelijkheid te herstellen en deze onwettige overreach van het ministerie van Justitie te beëindigen. Het werk is nog niet af, en de inzet kan niet hoger zijn.”
Juridisch directeur van Variant Fund, Jake Chervinsky, verklaarde dat de zaak van het ministerie van Justitie tegen Storm een achterhaald overblijfsel is van de crypto-vijandige houding onder de regering-Biden. Hij voegde hieraan toe:
“Er is geen enkele juridische of beleidsmatige rechtvaardiging om softwareontwikkelaars te vervolgen voor het lanceren van niet-custodiale smart contract-protocollen.”
Op het moment van schrijven had de petitie 232 handtekeningen verzameld van leidinggevenden en ontwikkelaars uit de industrie, waaronder Fred Ehrsam (medeoprichter Coinbase), Matt Huang (medeoprichter Paradigm), en Tim Beiko (Ethereum core developer), onder anderen.