De prijs van Bitcoin (BTC) is vandaag iets gedaald, iets wat opvallend is gezien de CPI-cijfers in maart afgekoeld zijn tot 2,4%. Momenteel wachten beleggers vol spanning af op deze cruciale gegevens van het Amerikaanse ministerie van Arbeid, om meer duidelijkheid te krijgen over de inflatiedruk te midden van de aanhoudende wereldwijde handelsoorlog als gevolg van Trumps tarievenbeleid.
Doordat de inflatie is afgekoeld, lijkt het erop dat de Fed verder zou kunnen gaan met een conservatiever beleid en mogelijke renteverlagingen.
Uit de meest recente cijfers van het ministerie van Arbeid blijkt dat de inflatie in maart uitkwam op 0,1%, tegenover 0,2% in februari. Op jaarbasis kwam de Amerikaanse CPI uit op 2,4%, lager dan de 2,8% in de maand ervoor en onder de verwachtingen van Wall Street van 2,6%.
De kerninflatie, die voedsel- en energieprijzen uitsluit, kwam in maart uit op 0,1%, wat een daling is ten opzichte van vorige maand. Deze daalde op jaarbasis van 3,1% naar 2,8% in februari, wat eveneens onder de marktverwachtingen van 3%.
De lagere inflatiecijfers zorgen voor marktoptimisme, waarbij steeds meer experts een mogelijke uitbraak van de Bitcoin prijs voorspellen. Ondertussen is dit een van de belangrijkste economische indicatoren die de Amerikaanse centrale bank meeneemt in haar monetaire beleid. De afnemende inflatiedruk versterkt de verwachtingen van een mogelijke renteverlaging door de Fed in de nabije toekomst.
In een recent rapport werd gesuggereerd dat Fed-voorzitter Jerome Powell mogelijk een noodrenteverlaging zal aankondigen vanwege de wereldwijde financiële onrust.
De prijs van Bitcoin is met 4% gedaald in de afgelopen 24 uur. Hiermee wordt BTC verhandeld tegen een prijs van $79.950 met een dagvolume van $48 miljard. De crypto-munt tikte gisteren zelfs een hoogtepunt van $83.541 aan, echter reageerde tot op heden zwak op de CPI-cijfers.
Het rendement op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties daalde tegelijkertijd met 1,6% naar 4,325%, terwijl de US Dollar Index met meer dan 1,03% daalde naar 101,332. De cijfers wijzen erop dat beleggers zich steeds meer richten op risicovollere activa zoals Bitcoin, nu de inflatiedruk afneemt.
Mocht de Amerikaanse centrale bank inderdaad overgaan tot renteverlagingen, dan zou dit het marktsentiment verder kunnen versterken, wat mogelijk een forse koersrally van Bitcoin in gang zet.