Donald Trump verleent gratie aan Ross Ulbricht, oprichter van Silk Road

Op 21 januari heeft de Amerikaanse president Donald Trump, via zijn Truth Social-platform, aangekondigd dat hij Ross Ulbricht, de oprichter van de beruchte darknet-marktplaats Silk Road, volledige en onvoorwaardelijke gratie heeft verleend. Trump verklaarde:

“Ik heb net de moeder van Ross William Ulbricht gebeld om haar te laten weten dat ik ter ere van haar en de Libertarian Movement, die mij zo sterk steunde, zojuist een volledige en onvoorwaardelijke gratie heb ondertekend voor haar zoon Ross.”

Ulbricht zat al twaalf jaar in de gevangenis na een veroordeling in 2015 tot levenslang zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. Hij noemde de straf van Ulbricht, die 40 jaar plus twee levenslange gevangenisstraffen omvatte, “belachelijk”.

Deze actie komt nadat Trump tijdens zijn presidentiële campagne had beloofd Ulbricht gratie te verlenen als hij werd herkozen. Eerder had de cryptogemeenschap haar ongenoegen geuit over het uitblijven van deze belofte, vooral op 20 januari toen Trump gratie verleende aan bijna 1.500 mensen betrokken bij de aanval op het Capitool op 6 januari 2021.

De Amerikaanse senator Rand Paul drong er op 21 januari nogmaals bij Trump op aan om Ulbricht gratie te verlenen, slechts enkele uren voor de aankondiging van de gratie. Paul wees op de onevenredig strenge straf voor Ulbricht in vergelijking met andere betrokkenen bij Silk Road.

Waarom pleiten Bitcoin-aanhangers voor Ulbrichts vrijlating?

De cryptogemeenschap heeft lang geroepen om de vrijlating van Ulbricht, gebaseerd op verschillende argumenten:

  • Bijdrage aan Bitcoin: Silk Road was een van de eerste platforms die Bitcoin accepteerde, wat bijdroeg aan de vroege adoptie van de cryptocurrency.
  • Vrijheid en marktplaats: Veel Bitcoiners zien Ulbricht als een pionier die een platform creëerde waar goederen vrij konden worden verhandeld, ondanks het illegale gebruik.
  • Symbool van Bitcoin: Ulbricht wordt door sommigen gezien als een “Bitcoin-legende” vanwege zijn impact op de markt.

Ulbricht heeft zijn betrokkenheid bij Silk Road nooit ontkend maar betwist wel dat hij de enige oprichter was, zoals hij in een interview met Forbes in 2013 aangaf:

“Ik ben niet de grondlegger van de Silk Road, dat deed mijn voorganger.”

Ulbrichts offer aan de adoptie van Bitcoin

De rol van Ulbricht in de Bitcoin-gemeenschap wordt erkend door figuren zoals Bitcoin-programmeur Amir Taaki, die op X zei:

“Ik heb alles te danken aan Ross Ulbricht. Crypto is groot geworden dankzij hem. Hij heeft het ultieme offer gebracht.”

Ook miljardair-investeerder Tim Draper heeft in 2019 gepleit voor Ulbrichts vrijlating, benadrukkend de noodzaak van ondernemers zoals hij in de VS. Ulbrichts ideeën over vrijheid en decentralisatie resoneren met de fundamentele waarden van Bitcoin, waardoor hij een controversiële maar gerespecteerde figuur in de crypto-wereld is.

Zelfs tijdens zijn gevangenschap bleef Ulbricht actief op X, waar hij Bitcoin en crypto besprak, en waarschuwde voor scams zoals een nepmemecoin met zijn naam op 19 januari.