Deutsche Bank wil layer 2 bouwen op Ethereum

De Deutsche Bank werkt naar verluidt aan een Layer 2-oplossing binnen een asset-servicing-pilotproject genaamd Dama 2, als onderdeel van de ambitie van de bank om regelgevende obstakels weg te nemen voor instellingen die publieke blockchains willen gebruiken.

De Duitse bankgigant Deutsche Bank AG is bezig met de ontwikkeling van een zogenaamde Layer 2 voor een openbaar blockchain-netwerk, aldus een Bloomberg-rapport van 18 december. De bank hoopt dat het project de regelgevings-uitdagingen kan oplossen waarmee financiële bedrijven worden geconfronteerd bij het integreren van publieke blockchains in hun operaties.

Vorige maand bracht Deutsche Bank een testversie uit van Project Dama 2, waarin een Layer 2 is opgenomen die is gebouwd op het Ethereum-netwerk, het op één na grootste crypto-netwerk qua marktkapitalisatie na Bitcoin (BTC).

Boon-Hiong Chan, hoofd toegepaste innovatie voor de financiële sector in de regio Azië-Pacific bij Deutsche Bank, verklaarde dat publieke blockchains zoals Ethereum risico’s vormen voor financiële instellingen die zich op de blockchain willen begeven. Bedrijven maken zich zorgen over interacties met criminelen of gesanctioneerde entiteiten binnen het ecosysteem.

Dit komt omdat instellingen niet precies weten wie de transacties valideert en of transactiekosten terechtkomen bij gesanctioneerde entiteiten, aldus Chan. Daarnaast bestaat er ook het risico van een hard fork in het ecosysteem, die de digitale grootboekstructuur radicaal kan veranderen. Chan vertelde het volgende aan Bloomberg:

“Met het gebruik van twee blockchains zouden een aantal van deze regelgevende zorgen kunnen worden weggenomen.”

Hij voegde eraan toe dat de bank nog steeds wacht op goedkeuring van de regelgevers, maar hoopt het product volgend jaar als een minimaal levensvatbare versie te kunnen lanceren.

Chan gelooft dat de ingebouwde Layer 2 een pad kan banen voor banken om nieuwe kansen binnen publieke blockchains te verkennen. Deze technologie zou hen in staat stellen een “meer op maat gemaakte lijst van validators” samen te stellen die digitale-activatransacties verwerken om beloningen te verdienen.

Bovendien zouden regelgevers “superadmin-rechten” kunnen krijgen waarmee ze de geldstromen binnen de blockchain kunnen monitoren om illegale transacties op te sporen. Chan voegde hieraan toe:

“Je bent niet langer afhankelijk van de Layer 1 voor gedetailleerde transactiegegevens.”

Project Dama 2 en bredere initiatieven

Project Dama 2 maakt deel uit van een groter initiatief van de Monetary Authority of Singapore, genaamd Project Guardian. Dit project brengt 24 toonaangevende financiële instellingen samen die de mogelijkheden van blockchain onderzoeken om activa te tokeniseren. Toch roept het project vragen op over hoe ver banken bereid zijn te gaan in de crypto-wereld.

Dama 2 is specifiek voortgekomen uit samenwerkingen met crypto-bedrijven zoals Memento Blockchain en Interop Labs. Het platform is gebouwd met behulp van ZKsync-technologie.

In mei 2024 kondigde Deutsche Bank al aan dat het bezig was met het testen van een nog niet nader genoemd Ethereum-gebaseerd platform. De bank verklaarde dat het platform diensten zou aanbieden die gericht zijn op tokenized fondsen.

Deutsche Bank sloot zich op 14 mei aan bij Project Guardian om, samen met andere grote banken zoals JPMorgan Chase & Co., DBS Group en Ant International, de haalbaarheid van asset-tokenization te testen.