Vitalik Buterin vereenvoudigt Ethereum met ‘The Purge’

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH), heeft het vijfde deel van zijn blogserie “The Purge” uitgebracht, met als doel het verminderen van data-opslag en het vereenvoudigen van het Ethereum-protocol.

The Purge richt zich op het terugdringen van onnodige data-opslag en het elimineren van verouderde functies om Ethereum efficiënter te maken, terwijl de “permanentie” van de blockchain behouden blijft.

The Purge zal geen directe impact hebben op de gas fees van Ethereum. De voorgestelde veranderingen kunnen echter de netwerkprestaties verbeteren en de operationele kosten verlagen.

The Purge roadmap
The Purge roadmap. Bron: vitalik.eth

Verminderen van opslag voor betere node-operaties

Een belangrijk onderdeel van The Purge is het aanpakken van de toenemende barrière voor nieuwe nodes die willen toetreden tot het Ethereum-netwerk, door de groeiende opslagvereisten. Een volledig gesynchroniseerde Ethereum-node vereist momenteel meer dan 1,17 terabyte (TB) aan opslag — voornamelijk door historische data, volgens gegevens van ycharts.

Buterin’s Purge-initiatief bespreekt het doel om de opslagvereisten voor clients te verminderen “door de noodzaak te reduceren of te verwijderen dat elke node alle geschiedenis permanent moet opslaan.”

Grafiek die de huidige benodigde data voor volledige synchronisatie op het Ethereum-netwerk weergeeft.
Grafiek die de huidige benodigde data voor volledige synchronisatie op het Ethereum-netwerk weergeeft. Bron: ycharts

State-data moet gaan vervallen

Buterin’s post benadrukt de huidige staat van het netwerk, waarin wordt gesteld dat alle nieuwe state-data die wordt gecreëerd, voor altijd wordt opgeslagen, wat resulteert in een voortdurende groei van de state.

“State is veel moeilijker om te ‘vervallen’ dan geschiedenis, omdat de EVM fundamenteel is ontworpen met de aanname dat zodra een state-object is gecreëerd, het er altijd zal zijn en door elke transactie op elk moment kan worden gelezen.”

In begrijpelijke taal betekent dit dat het netwerk elke nieuwe data permanent opslaat, waardoor het systeem blijft groeien. Buterin probeert dit tegen te gaan met “gedeeltelijke state expiry.”

Dit nieuwe idee houdt in dat het systeem minder vaak geraadpleegde state-data verwijdert en deze later, indien nodig, herstelt via cryptografische bewijzen.

Beweging richting stateless verification

Buterin’s Purge-blogpost volgt op de introductie van The Verge op 23 oktober, dat is ontworpen om het draaien van een node op het Ethereum-netwerk veiliger en toegankelijker te maken.

De Verge-upgrade is bedoeld om de hardwarevereisten voor blockchainblok-verificatie te verminderen zonder grote hoeveelheden data op te slaan, door middel van “stateless verification.”

Deze nieuwe verificatiemethode zou “het volledig verifiëren van de keten zo betaalbaar maken dat elke mobiele portemonnee, browser-portemonnee en zelfs smartwatch een node op het netwerk kan draaien.”