Door HBO-benoemde Satoshi Nakamoto zit nu ondergedoken door documentaire

Peter Todd – een Canadese cryptograaf die in een recente HBO-documentaire werd benoemd als de anonieme maker achter Bitcoin (BTC), Satoshi Nakamoto – zit nu ondergedoken.

De documentaire, “Money Electric: The Bitcoin Mystery”, die op 9 oktober werd uitgezonden, eindigde met een knaller door Todd te presenteren als het brein achter de revolutionaire cryptocurrency. Na de onthulling heeft Todd echter snel de geruchten ontkracht en aangegeven dat hij niet de beruchte maker van Bitcoin is. De gevolgen van deze onthulling waren echter ernstig.

Wired meldt dat Todd gedwongen was om onder te duiken vanwege veiligheidsrisico’s. Hij vertelde aan de publicatie dat deze valse identificatie hem tot een doelwit heeft gemaakt, met mensen die hem benaderen voor geld, waaronder een geval waarin iemand maar liefst 25 e-mails stuurde om een lening af te betalen.

Todd benadrukte de gevaren van het valselijk bestempelen van iemand als extreem rijk, wat kan leiden tot bedreigingen zoals diefstal of ontvoering. “Satoshi wilde niet gevonden worden,” merkte hij op, en benadrukte dat het onterecht in de schijnwerpers zetten van individuen schadelijk kan zijn.

De documentairemaker, Cullen Hoback, zou de link met Satoshi voor marketing hebben gebruikt, hoewel Hoback zelf blijft volhouden dat er een stevige basis is voor de conclusies in zijn film, ondanks de ontkenningen van Todd.

De zoektocht naar Satoshi Nakamoto is een langlopende saga in de cryptowereld, met Todd als de nieuwste in een rij van vermoedelijke kandidaten. Eerder waren namen als Len Sassaman, Nick Szabo, en Adam Back in de picture, en niet te vergeten Hal Finney, die de eerste Bitcoin-transactie ontving.

De zaak werd verder gecompliceerd door een uitspraak van een Britse rechtbank in maart 2024, die bepaalde dat de Australische Craig Wright niet Satoshi Nakamoto is, waarmee weer een andere theorie werd ontkracht.

Deze hele affaire werpt weer eens licht op de aanhoudende fascinatie en de talloze speculaties over de ware identiteit van Bitcoin’s schepper, een mysterie dat wellicht nooit volledig zal worden opgelost.