De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs de handschoen opgegooid in de cryptoarena met een artikel dat Bitcoin (BTC) in een kwaad daglicht stelt. Dit zette kwaad bloed bij Tuur Demeester, een prominente stem in de Bitcoin-gemeenschap.
Volgens Demeester portretteert het ECB-rapport Bitcoin niet zomaar als een trend, maar als een regelrechte bedreiging. De claim? Vroege investeerders zouden de economische ruimte inpikken van hen die later instappen.
Demeester ruikt hier meer achter dan enkel een financiële analyse; hij ziet dit als de opmaat naar mogelijk strenge regulering, misschien zelfs een poging tot een volledig Bitcoin-verbod.
“Dom” noemt hij de ECB’s opvatting. Waarom? Omdat de ECB volgens hem de boot mist over wat Bitcoin werkelijk is: een technologische revolutie, net als het internet of de olie-industrie vroeger. Het ECB-rapport focust op de vermeende onrechtvaardigheid jegens latere Bitcoin-deelnemers, maar Demeester wijst erop dat Bitcoin’s groeiende adoptiecurve te danken is aan zijn technologische vooruitgang, niet aan een zero-sum spel.
Het ECB-artikel zou zelfs pleiten voor maatregelen om Bitcoin’s waardestijging te blokkeren, met de radicale suggestie om Bitcoin compleet van het toneel te laten verdwijnen om een zogenaamde ‘samenlevingsfragmentatie’ te voorkomen. Demeester haalt uit naar de pessimistische modellen in het rapport die nieuwe Bitcoin-enthousiastelingen een schrale toekomst voorspellen.
Zijn zorgen reiken echter verder dan een financieel debat. Demeester waarschuwt dat we te maken hebben met de felste oppositie tegen Bitcoin tot nu toe. Hij signaleert een groeiende angst onder centraal bankiers die Bitcoin nu als een directe bedreiging zien, wat hen ertoe zou kunnen drijven drastische maatregelen te overwegen.
De kern van Demeester’s boodschap? Dit gaat niet enkel over rijkdomsverdeling, maar over de essentie van individuele vrijheid versus de druk van collectivisme en gecentraliseerde controle. Voor hem is de strijd om Bitcoin een strijd voor de toekomst van persoonlijke rechten in de digitale wereld.