Zuid-Afrika implementeert nieuwe crypto-richtlijnen tegen belastingontduiking

De Zuid-Afrikaanse Belastingdienst (SARS) heeft nieuwe richtlijnen ingevoerd die burgers verplichten hun crypto-bezittingen aan te geven. Met deze maatregel wil het land meer transparantie creëren en belastingontduiking te gaan.

Crypto-aangifte via Vrijwillige Openbaarmakingsprogramma

Cryptocurrencies worden steeds meer gebruikt in Zuid-Afrika, waar 40% van de bevolking, volgens een mediapeiling, Ripple (XRP) of andere cryptocurrencies heeft ingezet voor online betalingen. SARS meldt dat ongeveer 5,8 miljoen Zuid-Afrikanen cryptocurrencies bezitten, en dat het land een sterke toename heeft laten zien in Bitcoin-transacties.

Door deze bredere acceptatie van crypto waarschuwt SARS voor mogelijke belastingontduiking. Sommige belastingbetalers zouden hun crypto-bezittingen niet correct rapporteren op hun belastingaangifte, waardoor het land besloot in te grijpen.

Om deze uitdagingen aan te pakken, heeft de belastingdienst striktere regels ingevoerd en roept zij burgers op om hun digitale activa volledig transparant te melden via het Vrijwillige Openbaarmakingsprogramma (VDP). In een verklaring van 9 oktober drong SARS er bij handelaren en houders van crypto op aan zich aan deze nieuwe regels te houden.

Samenwerking met cryptobeurzen

SARS werkt samen met zowel lokale als internationale cryptobeurzen om gedetailleerde informatie over transacties te verzamelen. Deze samenwerking met platforms en andere instanties, zoals de FSCA, moet helpen bij het verbeteren van transparantie en naleving. Daarnaast maakt SARS gebruik van nieuwe technologieën, zoals machine learning en kunstmatige intelligentie, om het toezicht en de controle op cryptotransacties te versterken.

Als burgers zich niet aan deze nieuwe regels houden, gaat de belastingdienst actief achter degenen aan. Ook de FSCA promoot transparantie bij het rapporteren van crypto-bezittingen en richt zich op individuen en bedrijven die hun cryptotransacties niet openbaar maken.