Canary Capital dient aanvraag in voor XRP ETF, volgt Bitwise’s zet

De groeiende interesse in XRP krijgt een nieuwe impuls nu Canary Capital officieel een aanvraag heeft ingediend voor een XRP ETF, slechts een week na een vergelijkbare stap van Bitwise. Deze aanvraag stelt beleggers in staat om blootstelling te krijgen aan XRP zonder dat ze de munt direct hoeven aan te schaffen.

Wat houdt de XRP ETF in?

Het voorgestelde fonds, beheerd door Canary Capital Group, zal de waarde van XRP volgen door gebruik te maken van de CME CF Ripple-index. Deze opzet biedt zowel institutionele als particuliere beleggers een manier om in XRP te investeren via traditionele financiële markten, waarbij het gedoe rond bewaring, beveiliging en regelgeving wordt beperkt.

Net als de aanvraag van Bitwise vorige week, is deze stap van Canary Capital bedoeld om XRP toegankelijker te maken voor een breder publiek, vooral in traditionele financiële kringen. Dit soort ETF’s zijn ontworpen om beleggers een eenvoudigere en veiligere toegang te geven tot cryptocurrency, zonder dat ze direct te maken krijgen met de risico’s van zelfopslag of complexe regelgeving.

Bewaring en beveiliging

De Trust van Canary Capital zal vertrouwen op zijn bewaarder om de XRP op te slaan in zowel koude als warme wallets, waarbij strikte beveiligingsprotocollen worden gevolgd voor het genereren en opslaan van private sleutels. De creatie en inwisseling van aandelen zal alleen mogelijk zijn via geautoriseerde deelnemers, die grote manden met contanten inwisselen voor XRP.

Reactie van Canary Capital

Canary Capital gaf in een verklaring aan dat ze vertrouwen hebben in de ontwikkeling van de cryptomarkt, met name buiten de bekende namen zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Een woordvoerder van het bedrijf verklaarde:

“We zien bemoedigende tekenen van een progressievere regelgeving, samen met een toenemende vraag van beleggers die toegang zoeken tot hoogwaardige blockchainoplossingen en hun native tokens, zoals XRP.”

SEC en de zaak tegen Ripple

De aanvraag van Canary komt op een interessant moment, nu de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vorige week in beroep ging tegen een uitspraak in de rechtszaak tegen Ripple Labs. De federale rechter oordeelde in juli 2023 dat alleen de institutionele verkoop van XRP door Ripple als niet-geregistreerde effecten moest worden gezien. De SEC was echter ontevreden met de opgelegde boete van slechts $125 miljoen, ver onder de oorspronkelijk gewenste $2 miljard.

Deze juridische strijd zorgt ervoor dat de goedkeuring van een XRP ETF waarschijnlijk vertraagd wordt, met de verwachting dat er geen definitieve beslissing zal komen vóór 2025. Desondanks blijven bedrijven zoals Canary Capital en Bitwise vooruit kijken naar een toekomst waarin XRP een belangrijke rol speelt binnen de traditionele financiële markten.