Juridisch expert: Ripple kan SEC verslaan als dit gebeurt..

Volgens juridisch expert Fred Rispoli heeft Ripple een aanzienlijk grotere kans om het hoger beroep van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) te winnen als een onpartijdig panel de zaak behandelt. Echter, als de zaak wordt toegewezen aan rechters die doorgaans de kant van de overheid kiezen, heeft de SEC naar schatting 70% tot 80% kans om te winnen, aldus Rispoli.

Kan Ripple de SEC in hoger beroep verslaan?

Tijdens een interview op de Thinking Crypto-podcast verklaarde Rispoli dat de kans in het voordeel van Ripple zou liggen, met een verhouding van 70% tegen 30%, mits de rechters van het 2nd Circuit Court of Appeal onpartijdig zijn. Hij benadrukte echter dat het trieste aspect van deze zaak is dat de uitkomst grotendeels afhankelijk is van welke drie rechters worden toegewezen.

De zaak volgde nadat de SEC in beroep ging tegen het definitieve vonnis van rechter Analisa Torres op 7 augustus, waarin Ripple grotendeels in het gelijk werd gesteld. De vraag die de XRP-community bezighoudt, is of het beroep alleen betrekking zal hebben op de boete van $125 miljoen of dat het ook de programmatische verkopen van XRP zal omvatten.

Fred Rispoli deelde zijn visie en gaf aan dat de SEC waarschijnlijk tegen álle onderdelen van het vonnis in beroep zal gaan. Het beroep heeft namelijk betrekking op het samenvattende vonnis, wat suggereert dat de SEC zowel de boete als de uitspraak over programmatische verkopen aanvecht.

De focus van de SEC op programmatische verkopen

Rispoli denkt dat de SEC zich voornamelijk zal richten op de programmatische verkopen van XRP. Dit houdt in dat rechter Torres oordeelde dat XRP op zichzelf geen effect is, een uitspraak die cruciaal is voor Ripple en de bredere cryptomarkt. De SEC zal waarschijnlijk ook proberen om een hogere boete te eisen dan de $125 miljoen die in eerste instantie werd toegekend.

Volgens Rispoli zou een beslissing van het 2nd Circuit over programmatische verkopen verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor XRP-houders én de cryptogemeenschap. Als de SEC in het gelijk wordt gesteld, kan dit precedent scheppen voor andere lopende zaken tegen cryptobedrijven zoals Binance, Coinbase en Kraken.

Scenario waarin de SEC alles kan verliezen

Rispoli schetste ook een scenario waarin Ripple een uiterst gunstig panel van rechters zou treffen, waardoor de SEC mogelijk zou verliezen. Hij verwees naar opmerkingen van Stuart Alderoty, Chief Legal Officer (CLO) van Ripple, dat het bedrijf van plan is een tegenberoep in te dienen.

Volgens Rispoli zou een tegenberoep de kansen van Ripple om te winnen verder vergroten. Hij verwacht dat de rechtbank in dat geval een “split the baby decision” zal maken, wat inhoudt dat het 2nd Circuit de uitspraken van rechter Torres zal bevestigen zonder deze te herzien.

Het langdurige proces: Wat kunnen we verwachten?

Rispoli verwacht dat het juridische gevecht tussen Ripple en de SEC tot zeker januari 2026 zal duren, gezien de tijd die beide partijen nodig hebben om hun stukken in te dienen. Zo verwacht hij dat de SEC haar openingsbrief pas in december van dit jaar zal indienen, gevolgd door Ripple’s antwoord in maart volgend jaar.

Ondanks de lange duur van de rechtszaak benadrukte de juridische expert dat de uitspraak van rechter Torres, dat XRP geen effect is, voorlopig de geldende wet blijft. Dit zal zo blijven totdat er duidelijkheid is over regelgeving of er een uitspraak is gedaan in het hoger beroep.

Hoewel de rechtszaak een negatief effect had op de XRP-prijs tijdens de bullrun van 2021, voorspelt crypto-analist Egrag Crypto dat de prijs van XRP de $5 zal overstijgen, zelfs ondanks het beroep van de SEC.