Cryptomarkt harder geraakt dan andere markten door geopolitieke spanningen, volgens rapport

De Bitcoin koers heeft in de afgelopen 24 uur een scherpe daling doorgemaakt nadat Iran raketten op Israël heeft afgevuurd. Uit een recent rapport van QCP Capital blijkt echter dat de cryptomarkt veel zwaarder werd getroffen door deze geopolitieke spanningen dan andere risicovolle activa. Terwijl de S&P 500-index slechts 1% van zijn waarde verloor en de olieprijs met meer dan 2% steeg, was de klap voor cryptocurrencies aanzienlijk groter.

Bitcoin vindt steun op $60.000

Volgens QCP Capital lijkt Bitcoin zijn steun gevonden te hebben rond het $60.000-niveau, maar het waarschuwt dat verdere escalaties in het Midden-Oosten de prijs mogelijk kunnen drukken naar het $55.000-niveau. Het rapport merkt echter op dat de “oppervlakkige uitverkoop” suggereert dat de markt nog steeds gunstig is voor risicovolle activa. Dit biedt hoop voor een snel herstel.

De analisten van QCP benadrukken dat deze daling moet worden gezien als een “kleine tegenslag” en niet als een signaal van een bredere negatieve trend. Ze geven aan dat de huidige geopolitieke en economische omstandigheden, met name in China, ook belangrijke marktfactoren blijven.

Ondersteuning voor risicovolle activa

De People’s Bank of China (PBoC) heeft onlangs haar liquiditeit verhoogd en mogelijke fiscale steun aangekondigd, wat naar verwachting de activaprijzen in het land zal ondersteunen. Volgens QCP zou dit optimisme zich wereldwijd kunnen verspreiden, inclusief naar risicovolle activa zoals cryptocurrencies.

Ondertussen blijven liquidaties een belangrijke factor in de volatiliteit van de cryptomarkt. Zo werden aan het begin van oktober meer dan $540 miljoen aan cryptoposities geliquideerd in slechts 24 uur. Met name longposities werden zwaar getroffen, met liquidaties van meer dan $468 miljoen, aangezien beleggers hun posities snel aanpasten te midden van de toenemende geopolitieke onzekerheden.

Hoewel de geopolitieke spanningen hun tol hebben geëist, blijft de cryptomarkt veerkrachtig. Veel analisten verwachten dat, zolang er geen verdere escalaties zijn, de markt zich snel kan herstellen.