Taiwan geeft toestemming voor buitenlandse crypto ETF’s

De Taiwanese financiële toezichthouder heeft goedgekeurd dat professionele investeerders via lokale brokers toegang kunnen krijgen tot buitenlandse crypto exchange-traded funds (ETF’s).

Vanaf nu kunnen professionele investeerders in Taiwan buitenlandse crypto-ETF’s verhandelen via lokale effectenfirma’s, dankzij een nieuwe regel van de Financial Supervisory Commission (FSC). Deze maatregel is bedoeld om de investeringsmogelijkheden uit te breiden, terwijl de bijbehorende risico’s beter worden beheerd.

Volgens een persbericht van 30 september beperkt de FSC de toegang tot buitenlandse crypto-ETF’s tot professionele beleggers. Dit omvat institutionele investeerders, vermogende entiteiten en particuliere investeerders die als professionals worden geclassificeerd, gezien “de complexe aard van virtuele activa en hun sterke prijsvolatiliteit.”

Effectenfirma’s zijn verplicht om geschiktheidstoetsen op te stellen voor ETF-producten met virtuele activa, die moeten worden goedgekeurd door hun raad van bestuur. Voordat een investeerder de aankoop kan doen, moeten bedrijven beoordelen of de klant voldoende kennis en ervaring heeft met investeringen in virtuele activa om te bepalen of de investering geschikt is, aldus het persbericht.

Interessant is dat Taiwan niet haast met de ontwikkeling van een digitale centrale bankvaluta (CBDC), aangezien er nog geen tijdlijn is bepaald door de centrale bank. De FSC blijft toezicht houden op de uitvoering van deze regels om de belangen van beleggers te beschermen en tegelijkertijd de concurrentiepositie van effectenfirma’s te versterken.

Taiwan sluit zich aan bij andere markten die inspelen op de groeiende vraag naar crypto-gerelateerde investeringsproducten, hoewel de toezichthouders voorzichtig blijven vanwege zorgen over de volatiliteit en bescherming van beleggers.

Eerder dit jaar benadrukte FSC-voorzitter Huang Tianzhu dat er strengere maatregelen komen tegen frauduleuze crypto-activiteiten. Hij waarschuwde dat cryptocurrencies geen verband houden met de reële economie en wees op de toenemende risico’s en geschillen die ontstaan bij niet-gereguleerde buitenlandse investeringen.