Ethereum derivaten in vrije val: Wat brengt de toekomst?

In 2024 blijft de activiteit in de derivatenmarkt van Ethereum (ETH) afzwakken. Het open interest, dat de totale waarde van openstaande derivatencontracten meet, is sinds juni gestaag gedaald en nadert nu niveaus die voor het laatst in januari werden gezien. Ondanks een dynamisch jaar voor Ethereum, is de afname in de derivatenmarkt een weerspiegeling van een bredere neerwaartse trend.

Het bearish sentiment lijkt de voornaamste drijfveer te zijn achter deze daling. Sinds het bereiken van een lokale piek van meer dan $12 miljard in juni, is het open interest nu gedaald tot ongeveer $7,65 miljard, een niveau dat vergelijkbaar is met dat van begin 2024. Dit is niet slechts een tijdelijk effect van marktcorrecties, maar een aanhoudende trend die al maanden zichtbaar is.

Ethereum open interest falls close to 2024 lows.

Mogelijke scenario’s voor Ethereum

Open interest is een gevoelige indicator die snel kan verschuiven en vaak een voorspelling biedt van toekomstige prijsbewegingen. Een scenario dat opdoemt, is een toename van shortposities, waarbij beleggers speculeren dat de prijs van ETH verder zal dalen, mogelijk zelfs onder de grens van $2.000. Naast het open interest zijn ook de financieringsrentes voor ETH teruggevallen, wat een extra signaal is van afnemende activiteit in de derivatenmarkten.

De financieringsrentes, die lange tijd positief waren dankzij een optimistische marktstemming, hebben de afgelopen maanden meerdere negatieve dagen gekend. Dit kan een negatieve invloed hebben op de DeFi-sector, die sterk afhankelijk is van gezonde derivatenmarkten.

Een stilte voor de storm?

Ondanks de algehele stagnatie kan een onverwachte short squeeze plaatsvinden, waarbij pessimistische handelaren plotseling hun posities moeten sluiten door prijsstijgingen. In september zagen shorters liquidaties, wat voorzichtigheid in de markt bracht. Op dit moment is ongeveer 30% van de hefboomposities short op ETH, ondanks de voortdurende verkoopdruk van grote investeerders, ook wel whales genoemd.

Daarnaast blijft ETH onder druk staan door dagelijkse nettoverkopen vanuit ETF’s, hoewel de verkopen van de Ethereum Foundation en Vitalik Buterin inmiddels lijken te zijn gestopt. Dit kan weliswaar symbolisch zijn, maar het stuurt desalniettemin een signaal naar de bredere markt.

Ethereum verliest grip als deflatoir activum

Een ander belangrijk thema voor Ethereum in 2024 is de beëindiging van het ‘ultra sound money’-narratief, dat ETH als schaars en deflatoir voorstelde. De realiteit bleek anders te zijn; na een korte periode van deflatie keerde het netwerk terug naar een sneller tempo van nieuwe muntenproductie. In plaats van de verwachte schaarste moest de markt verkopen van grote spelers zoals Grayscale verwerken, wat zorgde voor extra druk op de prijs.

Hoewel Ethereum aanvankelijk werd gezien als een solide opslag van waarde, vergelijkbaar met Bitcoin (BTC), verloor het dit imago vanwege de afhankelijkheid van hype rond DeFi en passieve inkomensmogelijkheden. In 2024 blijft de inflatie op het netwerk tussen 0,5% en 0,74%, wat neerkomt op bijna 900.000 nieuwe tokens per jaar.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!