OpenAI CEO bespreekt toekomst van AI met Oprah Winfrey

In gesprek met talkshowlegende Oprah Winfrey besprak de CEO van OpenAI, Sam Altman, hoe kunstmatige intelligent (AI) is veranderd van concepten als zelfrijdende auto’s naar geavanceerde conversationele interfaces zoals ChatGPT. Tevens deelde hij zijn gedachten over de toekomst van AI en de relatie tussen mens en computer.

In een van de vele interviews voor Winfrey’s primetime special “AI and the Future of Us”, belichtte Altman het transformatieve potentieel van deze technologie, evenals de cruciale uitdagingen waar ontwikkelaars en beleidsmakers mee te maken hebben. Hij zei het volgende:

“Vier jaar geleden dacht het grootste deel van de wereld, als ze AI ontdekten, aan zelfrijdende auto’s of iets anders. Pas in 2022 zeiden mensen voor het eerst: ‘Oké, dit ChatGPT-ding, deze computer praat met mij, dat is nieuw.’ En sindsdien, als je kijkt naar hoe veel beter het is geworden, is er een behoorlijke verbetering geweest.”

Altman noemde AI het “volgende hoofdstuk van computing”, waarmee computers hun menselijke operators kunnen begrijpen, voorspellen en ermee kunnen communiceren. Hij ging verder met:

“We hebben ontdekt hoe we computers slimmer kunnen maken, meer kunnen begrijpen, intuïtiever en nuttiger kunnen zijn.”

Een probleem dat Altman erkende, is het gebrek aan diversiteit in de AI-industrie. Hij benadrukte OpenAI’s toewijding aan het creëren van producten die diverse gebruikersgroepen weerspiegelen en de voortdurende, zij het langzame, verbeteringen in de diversiteit van het personeelsbestand. Hij benadrukte ook de noodzaak om ervoor te zorgen dat AI-voordelen wijdverbreid en toegankelijk zijn.

Toen hem werd gevraagd te beschrijven hoe ChatGPT werkt, ging Altman terug naar de basis en zei dat de kern van ChatGPT’s mogelijkheden ligt in het vermogen om het volgende woord in een reeks te voorspellen, een vaardigheid die is aangescherpt door te worden getraind op grote hoeveelheden tekstgegevens.

Winfrey sprak vervolgens ook over de belangrijke gebeurtenis in 2022 toen Altman kortstondig werd verwijderd uit zijn functie bij OpenAI vanwege vertrouwensproblemen, om een ​​week later weer te worden aangesteld. Altman benadrukte het belang van transparantie en de noodzaak voor mensen om de mogelijkheden en beperkingen van AI te begrijpen, en stelde dat het opbouwen van vertrouwen essentieel is voor de toekomst van AI.

Altman benadrukte in het interview ook de noodzaak van samenwerking tussen AI-ontwikkelaars en overheidsinstanties en onthulde frequente discussies met Amerikaanse beleidsmakers gericht op het ontwikkelen van veiligere AI. Hij kondigde een formeel partnerschap aan met het Amerikaanse AI Safety Institute, ontworpen om strenge veiligheidstests voor nieuwe AI-modellen te garanderen, vergelijkbaar met die in andere sectoren met hoge inzetten zoals luchtvaart en farmacie.

Bekijk het volledige interview hieronder:

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!