Ethereum-oprichter zal vanaf 2025 alleen maar voldoende gedecentraliseerde Layer-2-projecten aanprijzen

In een recente thread op X (voorheen Twitter) gaf Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH), aan dat hij vanaf volgend jaar alleen nog maar publiekelijk Layer-2-projecten zal aanprijzen waarvan hij denkt dat ze op weg zijn naar optimale decentralisatie.

Buterin richt zich in zijn bericht tot zijn 5,4 miljoen volgers op het sociale mediaplatform en zegt dat hij van plan is om in 2025 alleen nog maar L2’s te noemen die zich in ‘fase 1’ of hoger bevinden, daarbij verwijzend naar zijn eerdere blogpost uit 2022 met de titel “Proposed milestones for rollups taking off training wheels”, waarin de verschillende fasen van decentralisatie worden beschreven.

Buterin gaf in zijn blog van bijna twee jaar geleden aan dat ‘fase 1’ betekent dat het project een fraudebestendig of geldigheidsbestendig schema moet hebben, plus bepaalde upgradevereisten en multi-sig-overrides.

Vandaag de dag zegt Buterin dat hij alleen L2’s in fase 1 wil promoten, ongeacht waar hij in heeft geïnvesteerd of waar zijn vrienden in de industrie aan werken. Hij zegt het onderstaande hierover:

“Ik neem dit serieus. Vanaf volgend jaar ben ik van plan om alleen nog maar publiekelijk (in blogs, talks, etc.) L2’s te noemen die stage 1+ zijn, met misschien een korte respijtperiode voor nieuwe echt interessante projecten.

Het maakt niet uit of ik heb geïnvesteerd of dat je mijn vriend bent; fase 1 of failliet.

Meerdere ZK-rollup-teams hebben me verteld dat ze op schema liggen om eind dit jaar fase 1 te bereiken. Ik ben benieuwd hoe dat gaat gebeuren!

Natuurlijk moeten we geen zijwieltjes weggooien, want we zijn er eigenlijk zeker van dat de bewijssystemen veilig zijn; dat zou onverantwoord zijn. Maar fase 1 (75% drempel voor de raad om het bewijssysteem te negeren, 26%+ van de raad moet buiten het rollup-team vallen) is een zeer redelijke gematigde mijlpaal. De multisigs waar ik in zit, hebben al jaren geen enkele liveness-fout gehad, laat staan ​​26%.

Het tijdperk van rollups als verheerlijkte multisigs loopt ten einde. Het tijdperk van cryptografisch vertrouwen is aangebroken.”

Hoewel de medeoprichter van Ethereum nog geen specifieke L2’s heeft genoemd die volgens hem voldoende gedecentraliseerd zijn, lijkt het erop dat Polygon (POL) momenteel de beste papieren heeft. We wachten echter af welk Layer-2-project Buterin als eerst gaat benoemen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!