ChatGPT overschrijdt 1 miljoen betaalde gebruikers, richt op premium abonnementen

OpenAI’s betaalde gebruikers binnen zijn zakelijke segment, waaronder ChatGPT Enterprise, Team en Edu, zijn sinds april met bijna 67% gegroeid en hebben op 5 september de grens van een miljoen gebruikers overschreden. Het in San Francisco gevestigde kunstmatige intelligentiebedrijf ziet zijn chatbot succesvol blijven dankzij zijn geavanceerde taalmodel.

Volgens een rapport van Reuters zijn de zakelijke producten van OpenAI gegroeid tot één miljoen gebruikers, een stijging van 600.000 in april.

Naar verluidt is OpenAI van plan om duurdere abonnementsplannen in te voeren voor zijn aankomende grote taalmodellen, zoals de Strawberry- en Orion AI-modellen. De maker van ChatGPT overweegt abonnementen die tot wel $2000 per maand kunnen kosten.

Het nieuws komt bijna een maand nadat xAI de Grok-2 AI-assistent lanceerde, die beschikbaar is voor X-gebruikers met Premium- of Premium+-abonnementen. Ondanks dat het een relatief nieuwe AI-onderneming is, gelanceerd in juli 2023, zou xAI tegen het einde van 2024 een concurrent van OpenAI kunnen worden, aldus Elon Musk tijdens Viva Tech Paris 2024.

De waardering van OpenAI zou $100 miljard kunnen bereiken

De aankondiging komt terwijl Apple en de Amerikaanse chipfabrikant Nvidia naar verluidt geïnteresseerd zijn in een investering in de aankomende financieringsronde van OpenAI, die het AI-bedrijf op meer dan $100 miljard zou kunnen waarderen. Microsoft zal ook deelnemen aan de financieringsronde en bezit al 49% van OpenAI, na sinds 2019 $13 miljard te hebben geïnvesteerd.

Op 29 augustus kondigde OpenAI aan dat het aantal wekelijkse actieve gebruikers van ChatGPT in het afgelopen jaar is verdubbeld en de 200 miljoen heeft overschreden. Ondanks deze groei ligt de omzet van het bedrijf nog steeds onder de verwachtingen, met een jaarlijkse verkoop van ongeveer $3,4 miljard in mei 2024.

AI-regulering voor veiligheidstesten

OpenAI heeft steun uitgesproken voor Californië’s AB 3211 AI-wet, die watermerken in de metadata van door AI gegenereerde foto’s, video’s en audioclips zou vereisen. Het bedrijf verzette zich echter eerder tegen een andere AI-gerelateerde wet, SB 1047.

SB 1047 werd op 7 februari geïntroduceerd om AI-ontwikkelaars te verplichten veiligheidscontroles uit te voeren op sommige van hun eigen modellen. Het wetsvoorstel werd voorgesteld door de Californische senator Scott Wiener en mede-auteur door senatoren Richard Roth, Susan Rubio en Henry Stern.

Op 5 september ondertekenden de Verenigde Staten, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk het Raamverdrag over AI. Het verdrag benadrukt het belang van mensenrechten en democratische waarden bij de regulering van zowel publieke als private AI-modellen.

Het is het eerste juridisch bindende internationale verdrag over AI en houdt de ondertekenaars verantwoordelijk voor eventuele schade of discriminatie veroorzaakt door AI-systemen. Echter, als er schendingen plaatsvinden, moeten de straffen nog worden vastgesteld.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!