Telegram steeds meer afhankelijk van crypto om verlies te beperken

Telegram bevindt zich in financieel zwaar weer, ondanks een omzet van $342,5 miljoen in 2023. Het bedrijf rapporteerde namelijk ook een operationeel verlies van $108 miljoen. Dit nieuws volgt kort op de arrestatie van oprichter Pavel Durov in Frankrijk, die beschuldigd wordt van onvoldoende maatregelen tegen illegale inhoud op het platform.

Terwijl discussies over vrijheid van meningsuiting steeds feller worden, laten de financiële cijfers zien dat Telegram in toenemende mate afhankelijk is van cryptocurrencies om te overleven. Uit recent gelekte gegevens blijkt dat een aanzienlijk deel van de inkomsten nu afkomstig is van cryptotransacties. Het bedrijf, formeel geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden en met een belangrijk operatief centrum in de VAE, lijkt een strategische gok te wagen op digitale activa.

Volgens een financieel rapport dat door PwC in Dubai is gecontroleerd, boekte Telegram een bescheiden winst van $500.000 door de herwaardering van digitale activa in de winst- en verliesrekening. Daarentegen werd een veel grotere winst van $86 miljoen geregistreerd onder andere uitgebreide inkomsten.

Een analyse van Telegram’s inkomstenstructuur onthult dat twee nieuwe geldstromen cruciaal zijn geworden: de “geïntegreerde wallet” en de “verkoop van verzamelobjecten.” Samen zijn deze verantwoordelijk voor meer dan 40% van de totale omzet. De geïntegreerde wallet, geïntroduceerd in 2022, stelt gebruikers in staat om direct binnen de app crypto-activa te beheren en verhandelen.

Aan het einde van 2023 hadden de crypto-activa van Telegram een waarde van bijna $400 miljoen, wat aanzienlijk hoger is dan hun kasreserves. De financiële documenten van het bedrijf tonen ook interessante transacties met gelieerde partijen: Pavel Durov zelf investeerde $64 miljoen in converteerbare obligaties van Telegram, wat zijn betrokkenheid bij het bedrijf onderstreept. Ook kocht hij voor $300.000 aan Telegram Premium-abonnementen met Toncoins voor promotionele doeleinden.

Hoewel Durov nog steeds de volledige eigenaar van Telegram is, heeft het bedrijf ook meer dan $2,3 miljard opgehaald via converteerbare obligaties van grote investeerders, zoals staatsfondsen, hedgefondsen, en tech-investeerders. Het is nog onduidelijk of deze strategie voldoende zal zijn om de grote verliezen van het bedrijf te compenseren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!