Ethereum zal “een langzame & pijnlijke dood” sterven, aldus Joe Consorti

Joe Consorti, analist bij The Bitcoin Layer en adviseur van de self-custody-app Theya, heeft een gedetailleerde kritiek op de toekomst van Ethereum gepubliceerd, waarin hij scherpe vergelijkingen met Bitcoin trekt.

In zijn analyse getiteld “The Slow & Painful Death of Ethereum”, gepubliceerd op X, betoogt Consorti dat Ethereum op een neerwaartse koers zit, waarbij hij de nadruk legt op significante underperformance en afnemende marktinteresse in vergelijking met Bitcoin.

Waarom Ethereum zal ‘sterven’

Consorti begint zijn analyse door de prestaties van Ethereum (ETH) en Bitcoin (BTC) in het afgelopen jaar te vergelijken. Hij wijst erop dat Ethereum sinds januari met 10,6% in waarde is gedaald, terwijl Bitcoin in dezelfde periode een significante stijging van 42% heeft doorgemaakt. Deze ongelijkheid wordt verder geïllustreerd door de ETH/BTC-ratio, die onlangs onder de 0,05 is gedaald, een historisch kritiek niveau voor beide activa. Volgens Consorti is deze ratio niet alleen een getal, maar een weerspiegeling van de veranderende dynamiek op de markt voor cryptovaluta. Hij schrijft:

“De belangrijkste maatstaf voor de uithoudingsvermogen van Ethereum, en bij uitbreiding alle ‘crypto’, is ETH/BTC. Door dollars van de noemer te halen, kunnen we duidelijk zien dat vanuit het perspectief van marktdominantie alle ‘crypto’ op levensondersteuning staat. ETH/BTC is door het belangrijke niveau van 0,05 gecrasht, een willekeurige drempel, maar cruciaal voor het handelsgedrag van de twee activa door de jaren heen.”

Veranderende beleggersverhalen

Consorti schrijft de neergang van Ethereum toe aan de verschillende verhalen die de interesse van beleggers in Bitcoin en Ethereum hebben gevormd. De aantrekkingskracht van Ethereum is grotendeels gebaseerd op technologische innovaties en toepassingen, zoals smart contracts en gedecentraliseerde financiering (DeFi). Consorti suggereert echter dat dit verhaal zijn aantrekkingskracht verliest onder investeerders, wat leidt tot minder enthousiasme en investeringen.

Bitcoin blijft daarentegen interesse wekken vanwege zijn duidelijke en overtuigende waardepropositie als gedecentraliseerd digitaal bezit met een eindige voorraad, wat Consorti omschrijft als “absolute schaarste”. Hij benadrukt de verschillende prestaties van in de VS gevestigde Ethereum ETF’s ten opzichte van Bitcoin ETF’s, waarbij hij aangeeft dat de laatstgenoemde veel meer interesse heeft gezien van investeerders.

Monetaire beleidszorgen

Een belangrijk punt in Consorti’s argument is het verschil in monetair beleid tussen Ethereum en Bitcoin. De overgang van Ethereum naar een Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme in 2022 introduceerde aanvankelijk een deflatoir aanbodmodel. Deze trend was echter van korte duur, aangezien een daaropvolgende upgrade leidde tot een toename van het aanbod van Ethereum met 200.000 ETH in vijf maanden. “Het ‘ultrasound money’-verhaal is ook doodgebloed”, voegt Consorti toe.

Hij bekritiseert dan ook de frequente veranderingen in het monetaire beleid van Ethereum en vergelijkt deze met de vaste voorraad van 21 miljoen munten van Bitcoin. Consorti betoogt dat het consistente aanbodmodel van Bitcoin een betrouwbare dekking biedt tegen inflatie en monetaire devaluering, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor investeerders die op zoek zijn naar stabiliteit.

Bitcoins groeiende integratie in traditionele financiën

Consorti bespreekt ook de toenemende integratie van Bitcoin in traditionele financiële markten, waarbij hij recente ontwikkelingen benadrukt zoals de aanvraag van Nasdaq om Bitcoin-optiehandel toe te staan. Deze trend, zo suggereert hij, vergroot niet alleen de legitimiteit van Bitcoin, maar ook de aantrekkingskracht ervan als investeringsproduct, vooral in vergelijking met Ethereum, waarvan het ecosysteem lijkt te verzwakken naast de prijsdaling van zijn native token.

Samenvattend presenteert de analyse van Consorti een somber vooruitzicht voor Ethereum, waarbij wordt betoogd dat de frequente veranderingen in het verhaal en het monetaire beleid, samen met de afnemende interesse van investeerders, suggereren dat het in verval is. Daarentegen maken de stabiliteit van Bitcoin en de toenemende adoptie het een aantrekkelijkere optie voor investeerders.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!