Crypto-oplichters richten zich op werkzoekenden via TikTok-advertenties

Crypto-oplichters maken valse advertenties op TikTok om werkzoekenden te misleiden, en één persoon heeft daardoor ongeveer $8.000 verloren. De oplichting werd ontdekt nadat een man uit Leicester voor £6.000 (ongeveer $7.620) werd opgelicht in crypto-betalingen. De fraudeurs lokten hem door een aantrekkelijke baan te beloven, waarbij ze hem geld afhandig maakten.

Volgens een rapport van LeicestershireLive kwam het slachtoffer in contact met de oplichters nadat hij begin augustus een advertentie zag die werk zonder ervaring beloofde. Deze advertentie leidde hem ertoe te solliciteren naar een baan als “data provider user” bij een bedrijf genaamd Clickaine, dat werd voorgesteld als een internationaal app-marketingbedrijf.

In werkelijkheid is Clickaine een Tsjechisch marketingbedrijf dat niets te maken heeft met de oplichting. Het bedrijf was zich er niet van bewust dat zijn naam werd gebruikt voor de zwendel.

De fraude begon toen de oplichters contact opnamen met het slachtoffer via WhatsApp, zich voordoend als recruiters. Ze boden een maandsalaris van maximaal £4.650 (ongeveer $5.800), plus commissie, voor slechts een uur werk per dag, uitbetaald in USDT. Ze vroegen het slachtoffer om een account te openen bij de crypto-exchange Crypto.com.

Hoewel de baan eenvoudige online taken inhield, vroegen de oplichters om voorafgaande crypto-betalingen voor elke taak. Ze gaven een specifiek wallet-adres waar de betalingen naartoe moesten, zogenaamd om de taak te starten en deze betalingen zouden later met commissie worden terugbetaald.

In het begin leek alles goed te gaan; het slachtoffer maakte kleine crypto-betalingen, voltooide zijn taken en ontving zijn geld met commissie terug, wat hem een vals gevoel van veiligheid gaf.

Echter, de bedragen die het slachtoffer moest storten, stegen snel van £30 naar wel £8.000. Toen hij grotere bedragen overmaakte, ontving hij zijn geld niet meer terug. Nadat hij zijn verhaal op TikTok deelde, namen andere slachtoffers contact met hem op, wat suggereert dat hij niet de enige was die werd bedrogen.

Hoewel TikTok richtlijnen heeft die dergelijke fraude verbieden, weerhoudt dit crypto-oplichters er niet van om gebruikers te misleiden. Vorig jaar werd er een toename van valse crypto-weggeefacties gemeld waarbij oplichters deepfake-video’s van beroemdheden zoals Elon Musk gebruikten om mensen te bedriegen.

Deze oplichtingspraktijken beperken zich niet alleen tot TikTok; ook op platforms zoals Facebook en X komen ze voor. Zo identificeerde de Australian Competition and Consumer Commission onlangs meer dan 600 advertenties die misleidend waren of een crypto-oplichting promootten.

Eerder dit jaar waarschuwde blockchain-beveiligingsbedrijf SlowMist voor een toename van phishing-links die werden gepost door accounts die zich voordoen als echte crypto-projecten op sociale media.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!