Kraken exploitant beboet door Australische rechtbank

De Federale Rechtbank van Australië heeft geoordeeld dat Bit Trade Pty Ltd., de exploitant van de cryptobeurs Kraken in Australië, niet voldeed aan de wettelijke verplichtingen met betrekking tot zijn margingproduct. Het product werd aangeboden zonder de vereiste markttoetsing, wat in strijd is met de Corporations Act. De Australian Securities and Investments Commission (ASIC) benadrukte het belang van naleving van de regelgeving in de crypto-industrie om de consumentenbescherming te waarborgen.

Kraken exchange exploitant overtreedt Australische regels met ‘Margin Product’, oordeelt de rechtbank

De Australian Securities and Investments Commission (ASIC) maakte vrijdag bekend dat de Federale Rechtbank vandaag heeft geoordeeld dat Bit Trade Pty Ltd., de exploitant van de Kraken-cryptobeurs in Australië, niet voldeed aan de ontwerpen distributieverplichtingen bij het aanbieden van een margin trading product aan Australische klanten.

Sinds 5 oktober 2021 bood Bit Trade haar “margeverlengings” product aan zonder de vereiste doelgroepbepaling, wat in strijd was met sectie 994B(2) van de Corporations Act telkens wanneer het product beschikbaar werd gesteld. ASIC legde uit:

“Het product voorzag in marginverlengingen die terugbetaald moesten worden in digitale activa (bijv. Bitcoin) of nationale valuta’s (bijv. Amerikaanse dollars). De zaak van ASIC stelde dat de verplichting om een digitale activa of nationale valuta terug te betalen een uitgestelde schuld was en dat het product daarom een kredietfaciliteit was.”

ASIC Vicevoorzitter Sarah Court verklaarde dat de uitspraak “een belangrijke uitkomst is voor ASIC, waarbij een grote mondiale cryptofirma betrokken is.” De rechtbank benadrukte dat de acties van ASIC bedoeld zijn om de crypto-industrie te herinneren aan de noodzaak van naleving van de regelgeving.

Ze merkte op:

“Consumenten moeten de volledige bescherming van de wet krijgen wanneer ze handelen in crypto-asset producten, en we zullen blijven optreden om ervoor te zorgen dat dit gebeurt.”

Rechter Nicholas oordeelde dat hoewel het terugbetalen van digitale activa niet als een uitgestelde schuld wordt beschouwd, een marginverlenging in een nationale valuta dit wel is, waardoor het als een kredietfaciliteit wordt geclassificeerd. ASIC en Bit Trade hebben zeven dagen om overeenstemming te bereiken over verklaringen en bevelen, en ASIC zal financiële sancties tegen Bit Trade nastreven. Entiteiten die crypto-gerelateerde producten aanbieden, moeten zich realiseren dat veel van deze producten als financiële producten worden beschouwd, waarvoor naleving van ontwerpen distributieverplichtingen vereist is.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!