Bitcoin-miners hebben een groot winstgevendheidprobleem

Sinds de recente Bitcoin halvering, waarbij de blokbeloningen van 6,25 BTC naar 3,125 BTC per blok werden gehalveerd, kampen Bitcoin-miners met een harde realiteit, namelijk een gebrek aan winstgevendheid.

Volgens het laatste rapport van JPMorgan was het tweede kwartaal van 2023 een historische ramp voor miners. Volgens analisten Reginald Smith en Charles Pearce zijn de “marges en winstgevendheid over de hele linie verpletterd.”

In Q1 wisten miners nog steeds een goede winst te behalen, met een hashprijs van gemiddeld $0,11 per TH/s. Maar die goede periode stopte in juli. De hashprijs daalde naar een historisch dieptepunt en de mining difficulty volgde, met een daling van 10% ten opzichte van de piek.

Momenteel zitten nu op 82,0 T in difficulty, wat een licht herstel is, maar nog steeds ver verwijderd van de niveaus van vóór de halvering. Dit betekent op zijn beurt dat miners veel meer werk moeten doen voor een veel kleinere beloning.

Dit is het nieuwe normaal waarmee miners te maken hebben: hogere kosten en lagere uitbetalingen. Het is geen wonder dat sommige miners nauwelijks nog weten hoe zij de lichten aan moeten houden. Om je een voorbeeld te geven wisten miners van 1 januari tot en met 23 juli 2024 12,97k BTC aan transactiekosten te genereren, wat $863 miljoen opleverde. Niet slecht, maar als je de kosten meerekent, is het duidelijk dat sommige miners op hun laatste benen lopen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!